hamburger-icon

Kliker.info

Mostar : Usvojena deklaracija 10. samita UNESCO-a

Mostar : Usvojena deklaracija 10. samita UNESCO-a

03 Juna
15:16 2012

Šefovi i predstavnici država Jugoistočne Evrope, na 10. UNESCO-ovom samitu u Mostaru, jednoglasno su usvojili Deklaraciju o temi "Vjersko i kulturo-istorijsko nasljeđe kao osnova intenzivnije saradnje među državama".Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon usvajanja ovog dokumenta, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zahvalio je svim učesnicima, te pozdravio usvajanje Deklaracije."Sa zadovoljtsvom konstatujem veliki stepen saglasnosti svih učesnika sa činjenicom da kultura i naslijeđe mogu imati veliki značaj u saradnji naših zemalja. Takođe, zadovoljan sam što su svi učesnici izrazili želju za nastavkom saradnje između naših zemalja na polju kulture i kulturnog naslijeđa", rekao je Izetbegović.

Predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su ovi sastanci, koji podstiču dijalog među zemljama, dobili na značaju, posebno jer su započeti na inicijativu bivšeg predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog, 2003. godine."Ovi sastanci su pomogli u mijenjanju slike o Balkanu, kako u ekonomskom i političkom, tako i u kulturnom pogledu. Pomogli su u procesu pomirenja i stabilizacije u cijelom regionu. Jasno je da zemlje regiona imaju iste ciljeve, a to su euroatlantske integracije. Ponoviću ono što sam rekao i prije, a to je da je mir u Evropi neodrživ bez mira na Balkanu", kazao je Ivanov.
Makedonski predsjednik je istakao da su odnosi među zemljama regiona bili „zategnuti" zbog proteklih istorijskih događaja, te da se samo kroz dijalog mogu prevazići predrasude.Predsjednik Albanije Bamir Topi zahvalio se Izetbegoviću na srdačnoj dobrodošlici i ocijenio Samit veoma plodonosnim.

"Stvari koje su se dogodile u našem regionu posljednjih godina su nezamislive. Ali, uspjeli smo ponovo izgraditi politički dijalog i naše odnose i ponosni smo na to. I današnji sastanak je bio posvećen poboljšanju i unapređenju dijaloga, a u temeljima takve filozofije, leži tolerancija", rekao je Topi. On je ponovio kako svi u regionu trebaju biti dio razgovora u duhu tolerancije o obnavljanju spomenika."Nerazumljivo je, i nije u skladu sa savremenim mentalitetom da Kosovo još uvijek nije prisutno na ovakvim skupovima. Želim ponuditi svoje mišljenje o tome da bi politika komuniciranja i skupova u okviru svjetske kulturne baštine trebala da uključi i Kosovo", istakao je Topi, te dodao da i Kosovo želi obnoviti svoje spomenike isto kao i sve zemlje učesnice Samita.Ministar kulture Republike Srbije Predrag Marković, zahvalio je na toleranciji i onome što je naučeno o prošlosti u proteklih deset godina održavanja Samita. On se posebno zahvalio predsjedniku Albanije, koji je kazao principijelni stav svoje zemlje da svi treba zajednički da brinu o kulturnom naslijeđu na teritorijama svojih država.

"Iz prošlosti moramo da učimo. Ponoviću riječi iz svog plenarnog obraćanja – ako se nešto obnavlja i uspostavlja, treba da ide korak po korak, ne smije se trčati i marširati preko mostova. Kada su u pitanju regionalni skupovi, Beograd i Priština su, pod pokroviteljstvom EU-a, postigli dogovor i on će sada polako ulaziti u praksu. Ali, kako je i ovajSsamit pod pokroviteljstvom UNESCO-a, svakako ćemo poštovati sva načela koja se tiču UNESCO-a i UN-a", rekao je Marković. On je ponovio načelno opredjeljenje Srbije, a to je želja da se sačuva svaki spomenik kulture i svako naslijeđe, bilo da je to srpsko naslijeđe na Kosovu, koje je već proglašeno svjetskom baštinom, ili neko drugo, bez obzira da li je stradalo prije 100 ili prije osam godina."Očekujem i nadam se da će o ovim pitanjima u duhu tolerancije i iskrenog razumijevanja koje postoji na Samitu, a čemu se posebno zahvaljujem domaćinu, razgovarati Srbija, Albanija, Makedonija, i da će taj redoslijed biti dobra priprema i značiti da smo iz prošlosti nešto naučili", istakao je Marković."Dobro je da smo došli u poziciju da o bolnim pitanjima iz prošlosti razgovaramo na civilizovan način. Vrijeme će riješiti pitanje Kosova i nadam se da će to biti uskoro", kazao je zatvarajući konferenciju za novinarev u Mostaru predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. (Kliker.info-Anadolija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku