hamburger-icon

Kliker.info

Morsi šokirao Zapad : Teheran i Kairo će formirati stratešku ravnotežu u regiji

Morsi šokirao Zapad : Teheran i Kairo će formirati stratešku ravnotežu u regiji

25 Juna
17:27 2012

Samo dan nakon pobjede na predsjedničkim izborima, novi egipatski predsjednik Mohamed Morsi dao je opsežan intervju za iransku novinsku agenciju Fars.U razgovoru ističe kako želi veću povezanost Egipta i Irana i kako je to dio njegove "agende". Također navodi kako Teheran i Kairo moraju tvoriti "stratešku ravnotežu u regiji".U razgovoru je opovrgnuo informaciju da će njegov prvi službeni posjet bio u Saudijsku Arabiju – "Nisam to rekao i moje prvo međunarodno putovanje nakon izborne pobjede tek se treba odlučiti".Istaknuo je kako su mu prvi zadaci "uvesti sigurnost u egipatsko društvo", formirati novu koalicijsku vlast i izabrati potpredsjednike.Istaknuo je kako su za njegovu pobjedu zaslužni mladi ljudi koji su riskirali život na trgu Tahrir, pritom navodi kako je suđenje Mubaraku bilo loše provedeno, sugerirajući kako je trebao dobiti smrtnu kaznu.

Po pitanju odnosa sa zemljama regije, Morsi je istaknuo: "Moj plan je uspostavljanje odnosa sa svim državama regije kako bi se ponovno izgradio identitet Egipta kroz ekonomsku suradnju s arapskim državama, također je nužno provesti pojedine reforme u organizaciji Arapska Liga kako bi bila utjecajnija na međunarodnoj sceni. Također ću podupirati Palestinsku državu u njenoj legitimnoj borbi za njihova prava."Ističe kako je Egiptu sada potrebno nacionalno jedinstvo i kako "nema više prostora za konfrontacije"."Naša politika prema Izraelu biti će politika bazirana na jednakosti jer mi nismo slabiji od njih na bilo kojoj razini, također ćemo s njima raspravljati o pitanju palestinskih prava jer to je izuzetno bitna stvar."Također ističe: "ponovno ćemo pregledati Camp David mirovni ugovor", no, navodi kako će se tim pitanjima baviti stručna tijela nove Vlade i kako on osobno "neće donositi odluke o tome".

Detalji ovog intervjua izazvali su burne reakcije na međunarodnoj sceni. Britanski Telegraph se osvrnuo na intervju i navodi se kako je izraelski list Yediot Aharonot objavio naslovnicu "Mrak nad Egiptom".Ipak, unatoč nekoliko riječi koje više sugeriraju ekonomsku, a ne političku suradnju s Iranom, Morsi nije izjavio ništa grandiozno oko čega bi se zapadne sile trebale previše uzbuđivati. Po pitanju Palestine njegovi komentari bili su poprilično diplomatski.Njegova pobjeda sinoć je burno proslavljena u Pojasu Gaze, no, vrijeme će tek pokazati da li će njegov mandat na bilo koji način utjecati na izuzetno tešku poziciju u kojoj se Palestinci tamo nalaze.Morsi se poziva na "mučenike" koji su poginuli za vrijeme demonstracija na trgu Tahrir, no, činjenice je kako su mnogi pali prosvjednici bili izuzetno protiv dolaska njegove opcije na vlast. Morsi se već sada počinje baviti povijesnim revizionizmom.Novi predsjednik je rekao puno toga za vrijeme predsjedničke kampanje. Njegove izjave rezonirale su na takav način da smo jučer imali priliku vidjeti nekoliko stotina tisuća pristaša Muslimanske Braće na trgu Tahrir koji su bili itekako spremni na sve načine osporiti izborni rezultat u slučaju da Morsi nije postao predsjednik.

Sve se to događalo u centru Kaira, u gradu koji uopće nije glasao za Morsija, nego za Ahmed Shafiqa.Danima prije rezultata Muslimanska Braća su histerično izjavljivali kako su izbori namješteni, kako je Ahmed Shafiq već izabran za pobjednika itd. Danas očito više nemaju nikakav prigovor na izbornu komisiju, što je razumljivo, ali i prevrtljivo. Baš kao i njihova brojna obećanja nakon pada Mubraka kako se neće kandidirati za predsjednika i kako će nemaju ambicije za dominacijom Parlamenta.No, što se tiče Morsija, predizborne izjave i funkcioniranje nakon pobjede uvijek su bile dvije različite stvari, nema sumnje da će tako biti i s Morsijem. On već danas poziva na nacionalno jedinstvo, doslovno 24 sata nakon što su njegove pristaše već marširale na zgradu SCAF-a (vojno vijeće) u Aleksandriji. U svakom slučaju, Morsi ostavlja dojam pragmatičnog političara koji do nedavno nije mogao ni pomisliti da će postati predsjednikom. Podsjetimo, prvi kandidat Muslimanske Braće isključen je iz kampanje od strane komisije i Morsi je na njegovo mjesto došao doslovno u zadnji trenutak.

Iran je snažno navijao za Morsija, očekivali su borbenu figuru. Press TV danas piše "Morsi mora kovati željezo dok je vruće" i "Predsjednik Morsi mora djelovati odmah: sada ili nikada".Pretpostavka je da Iran ipak malo previše očekuje od novog egipatskog predsjednika. Da, on će izaći u susret i obnoviti odnose koji za vrijeme Mubaraka nisu bili adekvatni – što je logično, uzevši u obzir da je Mubarak primarno bio saveznik SAD-a. No, da će Morsi biti "sila" koja će pomrsiti planove Izraela – što se Iran žarko nada – teško je za očekivati. Prije svega zbog činjenice da je američka administracija već itekako upletena u cijelu priču. Nemojmo zaboraviti kako je upravo snažan američki pritisak doslovno natjerao vojnu huntu SCAF da dopusti demokratske izbore i samim time omogući Morsiju dolazak na mjesto predsjednika. Morsi je itekako svjestan te činjenice. Iran je možda pogriješio u svojoj računici, jer upravo je vojska bila ta koja je davala konkretne znakove otpora prema vladavini SAD-a, nemojmo zaboraviti masovna uhićenja pripadnika američkih ne-vladinih organizacija i američkih državljana. Muslimanska Braća već su istaknula, tj. stranka za Slobodu i Pravdu – njihovo političko krilo iz kojeg stiže Mohamed Morsi, svoju podršku za "slobodnu tržišnu ekonomiju" i suradnju s MMF-om, a to su loše vijesti – prije svega za stanovnike Egipta. (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku