hamburger-icon

Kliker.info

Moon kod Dodika : Niko u ovoj zemlji ne može reći da je u potpunosti zadovoljan

Moon kod Dodika : Niko u ovoj zemlji ne može reći da je u potpunosti zadovoljan

19 Novembra
14:40 2012

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrick S. Moon smatra da postoji mogućnost da se na sutrašnjem sastanku lidera bh. najjačih stranaka u Mostaru postignu neka značajnija rješenja koja se tiču reformi, ali naglašava da je i najbitnije pitanje implementacija odluke u predmetu „Sejdić-Finci“ te državnoj imovini, što uključuje i vojnu .- Ohrabreni smo činjenicom da je bilo više razgovora i pregovora između lidera političkih stranaka koji su prethodili sutrašnjem sastanku, rekao je ambasador Moon.Moon je u izjavi novinarima u Banjoj Luci još jednom rekao da je jasno koje uvjete BiH treba da ipuni za zatvaranje OHR-a.
 
– Put za zatvaranje OHR-a je očigledan i SAD želi da se ispune uvjeti za to. Za to je postignut i značajan napredak i OHR se nalazi u jednom tranzicijskom periodu, ali je jasno da treba  da se ispuni pet plus dva uvjeta i cilja, od kojih je jedno i pitanje imovine, ponovio je Moon.Također, očekuje i da se postigne značajn napredak na putu naše zemlje ka Evropskoj uniji i NATO-u te je, kaže, potaknuo i predsjednika RS-a Milorada Dodika tokom današnjeg sastanka u Banjoj Luci da slijedi ispunjavanje tih ciljeva.Potvrdio je da je sa zvaničnicima RS-a razgovarao i o pitanju izbora u Srebrenici.Osvrćući se na 17-godišnjicu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, američki ambasador je rekao da se s jedne strane može reći da je mnogo toga postignuto, zemlja je u miru, postignut je napredak u izgradnji političkih struktura te je BiH krenula putem ka članstvu ka EU i napravila inicijalne korake ka članstvu u NATO-u.
 
– Ali, mislim da niko u ovoj zemlji ne može reći da je u potpunosti zadovoljan. Mislim da ona nije postigla onaj napredak koji bi željeli građani, treba ojačati vladavinu prava, trebaju se više poštivati ljudska prava, uključujući i ona zasnovana na spolu, rekao je ambasador Moon.I, što je i najbitnije, kaže, svi žele prosperitetniju bh.privredu, jer je nezaposlenost ogroman problem.To znači, zaključio je, ima napretka, ali još je mnogo posla ostalo neurađeno.Patrick S. Moon kategoričan je u stavu da demilitarizacija nije odgovor za BiH.Moon je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da misli da nema puno ljudi koji bi istinski favorizirali to pitanje.- Oružane snage BiH služe građanima i služe i u međunarodnim mirovnim misijama širom svijeta, naglasio je američki ambasador.Slaže se i da su Ministarstvu odbrane BiH potrebne reforme.
 
– Strukture se moraju usmjeriti u pravom pravcu i mora doći do reforme sistema nabavke. Osim toga, postoje i ogromne količine viška naoružanja i municije koje treba uništiti ili na neki drugi način ih se riješiti, kazao je ambasador Moon i dodao da, ako se to pitanje riješi, to će osloboditi vojsku, odnosno pripadnike Oružanih snaga da rade neki drugi posao.Naglasio je i da je poznato koliko veliki doprinos vojnici daju i u deminiranju u BiH imajući u vidu problem mina zaostalih nakon rata.Vlada Republike Srpske prihvatila je nedavno inicijativu predsjednika ovog bh. entiteta Milorada Dodika za pokretanje postupka demilitarizacije Bosne i Hercegovine te je uputila na razmatranje Narodnoj skupštini RS-a.Dodik je 8. oktobra uputio ovu inicijativu, kojom predlože da parlament, kao najviši organ zakonodavne vlasti RS-a, strane potpisnice svih 12 aneksa Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, razmotri inicijativu i u skladu s Ustavom i Poslovnikom zaduži Vladu i institucije RS-a, kao i predstavnike iz RS-a u organima BiH, da pripreme prijedloge za izmjene postojećih dokumenata kojima je regulirana ova oblast na nivou BiH.
 
Entitetski predsjednik je izrazio očekivanje da će ovo pitanje što prije biti uvršteno u dnevni red skupštinskog zasjedanja i da će nakon razmatranja biti usvojeni odgovarajući zaključci za ukidanje sporazuma o odbrani, kao i donošenje zakona o ukidanju Oružanih snaga BiH, koji bi imao samo dva člana.Dodik tvrdi i da se od početnih aktivnosti "takozvane reforme odbrane u BiH, sve odvijalo pod snažnim uticajem međunarodne zajednice i posebno visokog predstavnika i da to nije bilo ni izraz volje, a vrijeme je pokazalo ni potrebe, da BiH ima glomazni i nepotrebni aparat koji troši ogromne količine novca bez mnogo koristi". (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku