hamburger-icon

Kliker.info

Monstrum priznao teroristički napad : Mrzio je sve, muslimane, strance, useljenike…

Monstrum priznao teroristički napad : Mrzio je sve, muslimane, strance, useljenike…

24 Jula
06:14 2011

Neprirodan mir koji se uvukao u Oslo dan nakon krvavog pokolja u kojem su ubijene najmanje 92 osobe – a broj raste – prekinut je u rano poslijepodne.Evakuisan je trg Suli, jedno od najpopularnijih sastajališta u tom gradu, zbog moguće bombe. U tom trenutku trajalo je ispitivanje Andersa Behringa Breivika, tridesetdvogodišnjaka osumnjičenog da je počinio dva smrtonosna napada u Oslu i okolini, na ostrvu Utoja.Tako se u trenu okrenula prva – a sad se vidi i ishitrena teza – da iza napada stoje islamistički radikali, već da je napad zapravo bio uperen protiv muslimana, useljenika…

Krivci s istočne strane                           – Anders Behring Breivik je, iz kako se naglašava, “zapadnog dijela Osla”. Oslo ima neprirodnu podjelu na zapadni i istočni dio – u “istočnom Oslu” geta su doseljenika, obojenih, muslimana, dimija i feredža, džamije… U njemu su svi problem za većinu sa zapadne strane – simpatizere ekstremne desnice – govori nam novinar i društveni analitičar Milan Borojević, koji već dugo živi u Oslu.– Isključivo je naglašeno da Breivik nije nacista, nego je protiv multikulturnog društva, protiv norveške politike otvorenog naseljavanja, antiislamista…Bio je simpatizer FRP partije (Partija progresa), koja je druga najjača stranka u Norveškoj i otvoreno se zalaže protiv otvorenih norveških granica i multinacionalnog društva u današnjem obliku, ali je nedavno izjavio da čak ni Partija progresa nije ispunila njegova očekivanja – kaže Borojević.Anders Breivik je vlasnik firme Breivik Geoform, koja je osnovana prije dvije godine, bavi se uzgojem povrća, lubenica i rijetkih biljaka. Nedavno se preselio iz Osla u mjesto Rena prema švedskoj granici.

Preko svoje firme imao je mogućnost nabaviti velike količine umjetnog gnojiva, a da se to ne poveže sa svrhom za koju mu je ono bilo potrebno.Naime, bombaški napad na zgradu vlade u Oslu izveden je bombom kakvom su se poslužili napadači koji su izveli pokolj u Oklahomi – bombom napravljenom od umjetnog gnojiva.– U Norvežane se uvukao strah – govori Borojević o tome kako se živi dan nakon napada. Zastave su spuštene na pola koplja. Masakr je proglašen je nacionalnom katastrofom. Centar grada i dalje je blokiran za građane. Kretanje im je ograničeno, posvuda su crveno-bijele trake s natpisom ”stop-policija”, koje omeđuju prostor kvarta grada u kojem se nalaze zgrade vlade i zgrade ministarstva. Stotine dobrovoljaca i članova civilne zaštite, vatrogasaca i osoba obučenih za borbu protiv vremenskih nepogoda, ljekara i zdravstvenih radnika i dalje je angažovano na terenu.– Rana nanesena Norveškoj je duboka, iza nje će ostati ožiljak za sva vremena, nakon kojeg ova zemlja najvjerovatnije nikada više neće biti kakva je do petka bila. Nešto će se uskoro morati mijenjati u norveškom društvu, ističe se u svakom podsjećanju na duboku bol koju doživljavaju Norveška i njeni građani, prije svega kada je riječ o organizovanju nacionalne sigurnosti – kaže Borojević.

Previše sloboda                          Borojević objašnjava kako je bilo moguće da se takvo što dogodi u zemlji demokratije, koja je pet godina zaredom, po statistikama UN-a, proglašavana za najbolje mjesto za život na Zemlji.– Ovo je policijska zemlja jer u njoj ništa ne promiče kontroli, odnosno sve je registrovano. No, u okvirima demokratije previše je sloboda u kojima svako radi što misli da može, a pravila su iznijansirana samo kada je država po srijedi. Pa je tako i policija nezadovoljna, smatra da je preopterećena i premalo plaćena. Ukidaju se policijske stanice u manjim mjestima, odgovornost se veže za najbliži regionalni centar.Za ozbiljni kriminal, nasilje i silovanje, mora se računati s najmanje pola sata do dolaska policije – objašnjava Milan Borojević. Kaže da postoji hiljadu kriznih centara za žene, godišnje bude oko 5000 silovanja, a ne optuži se nijedan silovatelj.Nedavno je djevojka silovana u centru Osla, na stepenicama ispred parlamenta, i opet je “vuk pojeo magarca”. Za kriminalne radnje u sferi ekonomskog kriminaliteta, tvrdi on, slučaj se ”ne isplati” podizati za pronevjeru (pljačku) manju od milion kruna (približno 250.000 KM) jer više novca stoje istraga i pravosudni postupci…

Povucite se iz rata                             Breivik nije bio registrovan u policiji kao kriminalni počinilac. Samo kao nacionalista. Kada je došao na ostrvo gdje su boravili mladi članovi Radničke partije, bio je u policijskoj odori, s pancirkom, u punoj opremi, s automatskom puškom, sačmaricom i pištoljem.To je oružje za koje je Breivik imao registrovane dozvole. Smatra se da je napadnuto srce političke Norveške – sjedište vlade u kojoj vlada Radnička partija te Podmladak Radničke partije AUF (Omladinska organizacija Radničke partije). Krvava cijena plaćena je na ostrvu Utoja, tridesetak kilometara od Osla, u idiličnom Oslo fjordu, gdje su se tradicionalno sastajali predstavnici te omladinske organizacije u posljednjih 50 godina. ”Za mene je Utoja, moj omladinski raj, od juče pretvoren u pakao”, izjavio je Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare.– Na internetskim su stranicama neki građani hrabriji pa se, među ostalim, ističe i to da bi se norveški političari trebali angažovati i zaustaviti angažman države u ratnim razaranjima u drugim državama direktnim učestvovanjem kao značajne članice NATO-a. Jer, smatraju oni, to aktivira ličnosti poput Andersa Breivika – javlja analitičar Milan Borojević. (Kliker.info-VLM)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku