hamburger-icon

Kliker.info

Monstrum na mjestu zločina : Španija izručila Veselina Vlahovića Batka Bosni i Hercegovini

Monstrum na mjestu zločina : Španija izručila Veselina Vlahovića Batka Bosni i Hercegovini

26 Avgusta
19:25 2010

Avion sa osumnjičenim za ratne zločine u sarajevskom naselju Grbavica Veselinom Vlahovićem Batkom sletio je u večernjim satima na Sarajevski aerodrom. Proces izručenja Veselina Vlahovića Batka pravosudnim organima Bosne i Hercegovine počeo je danas, a kako je tokom dana potvrđeno Feni iz Ureda člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, prema formalno proceduralnim pravilima i uz najveće mjere sigurnosti, dolazak ekstradicionog tima s Vlahovićem u Sarajevo očekivao se večeras. Njegovim je dolaskom u Sarajevo stavljena tačka na višemjesečnu političko-pravnu borbu za njegovo izručenje, posebno imajući u vidu da su njegovo izručenje također tražile Srbija i Crna Gora.
 
Španski krivični sud i Ministarstvo vanjskih poslova Španije prethodno su zvanično obavijestili Ambasadu BiH u Madridu da su ispunjeni svi uvjeti za nesmetano i što skorije izručenje Veselina Vlahovića  Batka 
vlastima BiH.Tužilaštvo BiH sumnjiči Vlahovića za ratne zločine protiv bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u sarajevskom naselju Grbavica, zbog čega je i dobio nadimak "monstrum s Grbavice". Sud BiH je još 3. oktobra 2008. izdao nalog za raspisivanje potjernice za Vlahovićem.Osim toga, Vlahović je u Španiji osuđen na četiri godine zatvora zbog kriminala počinjenog u toj zemlji i ova kazna trebalo bi da bude uključena u jedinstvenu kaznu po okončanju postupka u BiH. (Kliker.info-Fena)
 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku