hamburger-icon

Kliker.info

Monsanto je pobijedio Kaliforniju: Zakon o označavanju GMO-a na etiketama nije prihvaćen

Monsanto je pobijedio Kaliforniju: Zakon o označavanju GMO-a na etiketama nije prihvaćen

09 Novembra
06:34 2012

Predsjednik Obama nije bio jedini veliki pobjednik u utorak. Monsanto i posao vrijedan milijarde dolara sa genetski modificiranom hranom su pobijedili u Kaliforniji. Prijedlog o označavanju GMO-a na etiketama nije prihvaćen.Prijedlog 37, inicijativa širom Kalifornije, je imala za cilj podizanje svijesti korisnika o sve većoj upotrebi genetski modificiranih organizama (GMO) u industriji hrane. Prijedlog nije prihvaćen i rezultat je bio 53-47 protiv nakon što su prebrojani skoro svi glasački listići u srijedu ujutro. Da je Prijedlog 37 prihvaćen, hrana koja sadrži GMO bi morala na etiketi imati to označeno. Većina procesirane hrane bi morala biti označena da je "djelomično proizvedena uz pomoć genetskog inženjeringa" ili da je "možda djelomično proizvedena uz pomoć genetskog inženjeringa" do 2014-te godine. Osim toga, riječi "genetski modificirn bi morale biti i na ambalaži. Monsanto ima sjedište u Missouriju. Najveća je međunarodna kompanija koja se bavi poljoprivrednom biotehnologijom i promovira upotrebu GMO-a.

 Monsanto je uložio milijune dolara u kampanju koja se protivila Prijedlogu 37, manevar koji mnogi smatraju ključnim zašto Prjedlog 37 nije prihvaćen. "Glasaj Ne", kampanja protiv Prijedloga 37, je dobila najmanje 45 milijuna dolara doprinosa od nekih od najvećih proizvođača u industriji hrane koji su se bojali da bi obavezno etiketiranje znatno štetilo njihovim proizvodima, da klijenti ne bi kupovali proizvode na kojima mora pisati da sadrže GMO. Iako su mnoga istraživanja otkrila da nema konkretnog dokaza da GMO direktno šteti zdravlju ljudi, relativno nezrela tehnologija je izazvala dosta skepticizma kod aktivista, znanstvenika i poljoprivrednih stručnjaka. Oni se boje da nije urađeno dovoljno testiranja da bi se pokazalo koliko su ovi proizvodi sigurni. Usprkos izvornom trudu ljudi iza Prijedloga 37 da podignu svijest, pristalice se nisu uspjele takmičiti s izuzetno dobro financiranom kampanjom "Glasaj Ne". Sakupili su samo 8 milijuna. Kampanju "Glasaj Ne" je najviše podržao Monsanto. Dali su više od 8 milijuna dolara da se pobijedi Prijedlog 37. Dupont, Pepsico, Bayer, Dow i Syngenta su također značajno sudjelovali i svaki je dao po 2 milijuna. Samo nekoliko sedmica prije izbora je podrška za Prijedlog 37 bila ogromna, oko 66.9 %, prema anketi od 27.rujna koju je provelo sveućilište California Business Roundtable/Pepperdine. U danima nakon što su rezultati objavljeni je kampanja "Glasaj Ne" pokrenula veliki, skupi blic reklama u medijima s pozivom da se Prijedlog 37 odbije.

"Očajnička vremena su ih očigledno prisilila na očajničke mjere," rekla je Kathy Fairbanks, glasnogovornica kampanje protiv Prijedloga 37, Santa Cruz Sentinel-u ranije ovog mjeseca. Ona je rekla i drugim novinama da je prisilno etiketiranje "protivnaučno" i da bi pokrenulo parnice u vrijednosti od mnogo milijuna dolara te probleme za potrošače zbog navodno "napuhanih" cijena na malo koje su se očekivale u slučaju prihvaćanja Prijedloga 37. Oni koji su su se zalagali za Prijedlog 36 su rekli da se ne radi o poricanju znanosti nego o borbi za sigurnost. "Genetski modificirana hrana koja se nalazi na policama u prodavaonicama je najčešće izmjenjena u laboratoriji da bi bila otporna na prskanje s velikim količinama toksičnih herbicida ili da bi proizvela, interno, vlastiti insekticid", Mark A. Kastel sa Cornucopia instituta je izjavio ovaj tjedan. "Korporacije koje proizvode genetski modificirane usjeve i njihove pesticide, zajedno s proizvođačima hrane koji vrijede milijarde dolara i koji koriste ove sastojke, su se borile na sve moguće načine i uložile 46 milijuna dolara protiv mjere koja bi zahtjevala od proizvođača hrane da na ambalaži označe da proizvod sadrži GMO."Dovodeći u pitanje ovaj argument, Alexandra Le Tellier iz Los Angeles Times-a je postavila pitanje: "Ako su pesticidi problem, zašto onda Prijedlog 37 ne inzistira i na njihovom etiketiranju?"
 
U srijedu ujutro Fairbanks je slavila rezultat skupe kampanje, dala je mali nagovještaj da je skupo reklamiranje uspjelo nagovoriti glasače da budu protiv Prijedloga 37 i da je to razlog zašto nije prihvaćen. "U početku smo rekli da što više glasači nauče o Prijedlogu 37, to će im se manje sviđati", rekli su nakon izbora. "Znali smo da im se neće sviđati parnice, više birokracije, veći troškovi, rupe u proceduri i izuzeća. Izgleda da je tako i bilo." Grant Lundberg, prvi čovjek Lundberg Family Farms (Lundbergove obiteljske farme), koji je supredsjednik California Right to Know (Pravo Kalifornije da zna), dao je izjavu. Rekao je da bez obzira na ishod glasanja, skrenuta je pažnja na ovo pitanje. "Bez obzira što se dogodi, podigli smo svijest o veoma važnom pitanju," kaže Lundberg.  (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku