hamburger-icon

Kliker.info

Mohamed Morsi za The NYT: SAD mora fundamentalno promijeniti politiku prema Arapima

Mohamed Morsi za The NYT: SAD mora fundamentalno promijeniti politiku prema Arapima

23 Septembra
22:56 2012

Dan prije dolaska u New York, gdje će sudjelovati na Generalnoj Skupštini UN-a, egipatski predsjednik Mohamed Morsi dao je opsežan intervju za američki list The New York Times u kojem ističe kako će "SAD morati fundamentalno promijeniti politiku prema Arapima". Ističe kako SAD mora pokazati veće poštovanje prema arapskom svijetu, kulturi i tradiciji – čak i kada je ona u konfliktu sa zapadnim vrijednostima – te kako mora sudjelovati u izgradnju Palestinske države.Navodi kako je Washington taj koji mora pokrenuti obnovu odnosa s arapskim svijetom, kao i savez s Egiptom. "Ukoliko Washington traži od Egipta da poštuje mirovni ugovor s Izraelom, onda SAD mora ispoštovati obaveze iz ugovora u Camp Davidu koji nalažu palestinsku samoupravu".
 
Odbacuje optužbe koje dolaze iz Washingtona i prozivaju ga da je sporo reagirao na napad na američku ambasadu u Kairu kada su se prosvjednici popeli preko zida i zapalili američku zastavu za vrijeme nedavnih prosvjeda protiv kontroverznog anti-islamskog filma. Ističe kako su pažljivo pristupili situaciji i "odlučno" se obračunali s "manjim, nasilnim, elementom među prosvjednicima"."Američke administracije su kupovale novcem američkih poreznih obveznika neslaganje, čak i mržnju, naroda ove regije. Podržavali su diktatorske vlade, a ne narodnu opoziciju. Podupirale su Izrael, a ne Palestince", rekao je Morsi. Inicijalno je bilo predviđeno kako će se Morsi sastati s Obamom, ali taj susret je otkazan nakon, prema riječima Morsijevih savjetnika, "hladnog dočeka".
 
Analiza
 Iz razgovora se jasno vidi kako se Morsi nalazi na prekretnici između dvije struje, s jedne strane mora vlastitom narodu pokazati da će vladati nezavisno, dok s druge strane nije spreman u potpunosti prekinuti unosnu suradnju između Washingtona i Kaira. To se možda i najbolje vidjelo za vrijeme anti-američkih prosvjeda u Kairu kada Morsi svakako nije postupio onako kako bi SAD očekivali od jednog "saveznika". Povodom napada na američku ambasadu, Barack Obama je izjavio kako Egipat danas nije "ni saveznik, ni neprijatelj".Morsi, kao i svi drugi državnici Bliskog istoka, voli spominjati tešku sudbinu koju proživljavaju Palestinci. No, njegovi kritičari tvrde kako je mogao napraviti više, naročito kada je riječ o Pojasu Gaze, palestinskom području koji graniči s Egiptom (vidi: Abayomi Azikiwe: "Zbog suradnje s Izraelom i MMF-om, egipatska vlada bi uskoro mogla izgubiti potporu naroda"). No, konkretna pomoć Palestincima – primjerice otvaranje svih puteva između Egipta i Gaze – ujedno bi značilo i definitivno otkazivanje novčane pomoći od SAD-a, koju Egipat i dalje prima. Situacija po Morsija je danas takva da neće moći još jako dugo balansirati s obje strane.Njegov komentar o uzajamnom poštivanju različitih kultura je hvalevrijedan. U razgovoru se osvrnuo na svoj boravak u SAD-u za vrijeme studija te istaknuo sportske momčadi za koje je navijao.

Pritom ističe kako mu se neke stvari u SAD-u ipak nisu dopale, kao što je zajednički život izvan bračne zajednice. No, unatoč svojim konzervativnim stajalištima, Morsi ističe: "Ne divim se tome, ali to je takvo društvo i oni žive na svoj način".Da SAD mora mijenjati svoju politiku prema arapskom svijetu i široj regiji, to je već svima jasno. No, činjenica da Morsi – kao predsjednik najmnogoljudnije države u regiji – to javno ističe, je svakako važan korak. Pitanje po odnosu SAD-a prema Palestini je daleko kompleksnije. Početkom svog mandata predsjednik Barack Obama ponudio je dašak optimizma, ali stvari su se uvelike promijenile kako je njegov mandat prolazio. Ukoliko nekim slučajem Mitt Romney pobijedi na predstojećim izborima – što je sve manje vjerojatno – stav prema Palestincima biti će još i gori, barem ako je suditi prema Romnijevim izjavama koje je dao za vrijeme privatne donatorske večere s predstavnicima američke elite .Po pitanju Mohameda Morsija, posebno je kontroverzan njegov stav prema sirijskom konfliktu. No, prema posljednjim informacijama izjavio je kako je "Iran ključan element u rješavanju sirijske krize". Drugim riječima, i kada je riječ o sirijskom konfliktu, Mohamed Morsi balansira između dva svijeta i tek će se vidjeti koji će biti njegov konačan stav – no, kakav god da bio, njegova važnost biti će neupitna. Unatoč svim problemima s kojima se trenutačno suočava, Egipat je neosporno bio i ostati će izuzetno važan faktor u regionalnim odnosima. (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku