hamburger-icon

Kliker.info

Mlake reakcije republikanaca na Trumpov poziv na ukidanje Ustava SAD

Mlake reakcije republikanaca na Trumpov poziv na ukidanje Ustava SAD

06 Decembra
15:40 2022

Mlaka reakcija Republikanske partije na izjavu Donalda Trumpa o “ukidanju” Ustava kako bi se poništili izbori 2020. pokazuje da uprkos eskalaciji njegovih antidemokratskih izjava, američki konzervativci i dalje nisu spremni da se odreknu bivšeg predsjednika, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) ocjene svjetskih medija.

Netačno opisujući sadržaj izvještaja o odlukama Twittera o moderisanju tokom kampanje 2020, Trump je ponovo zatražio da se izbori 2020. ponište ili ponove, prvi put eksplicitno pozivajući da se poništi najviši zakonski akt zemlje, piše The New York Times. “Masovna prevara ovog tipa i razmjera omogućava ukidanje svih pravila, propisa i članova, čak i onih koji se nalaze u Ustavu”, napisao je 3. decembra na svojoj društvenoj mreži Truth Social.

Noć ranije Trump je komentarisao izvještaj o internim razmatranjima zaposlenih u Twitteru o odluci kompanije 2020. da blokira linkove na članak New York Posta koji opisuje mailove pronađene na laptopu Huntera Bidena, sina predsjednika Bidena.

Eksplicitna sugestija suspenzije Ustava bila je zapanjujuća čak i za Trumpa koji je, napisao je New York Times, protekle dvije godine proveo šireći laži o izborima koje je izgubio, i promovišući razne nezakonite mehanizme za njihovo rušenje. Prije manje od tri sedmice, Trump je objavio je da će se kandidovati ponovo za predsjednika SAD, funkciju na kojoj se, ističe list, pobjednik zaklinje da će “čuvati, štititi i braniti” Ustav.

Antidemokratska izjava bivšeg predsjednika izazvala je poplavu kritika demokrata ali i uglavnom prigušen odgovor republikanaca od kojih je tek nekoliko reagovalo dok je većina šutila, napisao je New York Times. Republikanci su se distancirali od Trumpovog poziva da ignorišu Ustav i izborne rezultate 2020, ali su se klonili direktnog kritikovanja čovjeka koji je i dalje vodeća politička figura njihove stranke, ukazuje The Wall Street Journal.

Prigušen odgovor republikanaca na Trumpov prijedlog da bi trebalo da se ukine američki Ustav kao odgovor na njegove neosnovane tvrdnje o krađi izbora prije dvije godine, najnoviji je znak da mnogi zvaničnici Republikanske partije i dalje oklijevaju da se suprotstave bivšem predsjedniku čak i dok on dovodi u pitanje osnivačke principe SAD, piše The Washington Post.

Trumpove posljednje objave predstavljaju značajnu eskalaciju u njegovim napadima na američke institucije i demokratske norme, ističe list i dodaje da stručnjaci tvrde da te izjave moraju da se uzmu u obzir kao znak koliko je Trump spreman da ide daleko kako bi vratio vlast.

Trumpovi komentari izazvali su oštar prijekor Bijele kuće, nekoliko demokrata kao i najviše onih republikanaca koji su pali u nemilost unutar svoje stranke zbog dugogodišnjih kritika Trumpa, ističe list, dodajući da je poslanica Liz Cheney nazvala Trumpa neprijateljem Ustava, dok je Adam Kinzinger postavio pitanje kako republikanci uopšte mogu da nastave da ga podržavaju.

Međutim, ukazuje Washington post, većina republikanaca se i dalje ustručava da kažu hoće li se suprotstaviti Trumpu ako on postane predsjednički kandidat Republikanske partije 2024.

Profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu Harwarda Lorence Traib kaže da iako je Trump ranije izgovarao mnogo nečuvenih stvari koje ne bi uvijek trebalo da privlače pažnju, ovu najnoviju izjavu ne treba ignorisati, posebno poslije događaja na Kapitolu 6. januara 2021.

Poziv Donalda Trumpa na ukidanje Ustava njegova je najekstremnija antidemokratska izjava do sada, ističe u analizi CNN ukazujući da to takođe može odražavati očaj bivšeg predsjednika da podstakne kontroverzu i gnjev među svojim ključnim pristalicama kako bi ubacio malo energije u dosadašnju blijedu kampanju za Bijelu kuću 2024.

Ovaj kao i nedavni Trumpovi potezi kojima je dao podršku izgrednicima koji su upali u američki Kapitol 6. januara 2021. ili njegova večera sa s bjelačkim supremacistom koji negira holokaust, razotkrili su, ističe američki televizijski kanal, poznatu moralnu plašljivost republikanaca koji ne žele da se odreknu bivšeg predsjednika.

Ipak, zaključuje CNN, godine kršenja normi i prihvatanja ekstremista od strane dvaput opozvanog bivšeg predsjednika nikada nisu uvjerile Republikansku partiju da osudi njegove stavove. Činjenica da su republikanci otvoreni za potencijalnog predsjednika – koji bi bio pozvan da se zakune da će čuvati, štititi i braniti Ustav, ali koji je već pozvao na njegovo ukidanje – dovoljno govori o tome koliko su republikanci još u Trumpovoj sjenci.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku