hamburger-icon

Kliker.info

Mladen vanić : Izetbegović nije želio da se izjašnjavamo o reviziji, pa je napustio sjednicu Predsjedništva BiH

Mladen vanić : Izetbegović nije želio da se izjašnjavamo o reviziji, pa je napustio sjednicu Predsjedništva BiH

Februar 23
15:20 2017

Nakon što je prekinuta vanredna sjednica Predsjedništva BiH o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je potvrdio da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbeović napustio sjednicu.

Bez odluke

– Gospodin Izetbegović nije bio za to da se izjašnjavamo o tome da li će Bosna i Hercegvina podnijeti zahtjev za reviziju presude i nije želio da o tome odlučujemo, pa je napustio je sjednicu . Nakon njega sjednicu je, sa željom da ne dopriosi razjedinjavanje, napustio i gospodin Dragan Čović. To znači da je sjednica Predsjedništva prekinuta i da odluka o podizanju revizije nije donesena, kazao je Ivanić na konferenciji za novinare nakon sjednice.

Ivanić je dodao da je sjednicu zakazao jer je, kako kaže, smatrao da postoji obaveza Predsjedništva BiH da se izjasni o najavljenoj reviziji presude u slučaju BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

– Iskreno mislim da je ovo bio danas, ako ne zadnji, onda jedan od zadnjih pokušaja da se funkcionisanje Bosne i Hercegovine vrati u institucije sistema, što je bila moja želja. Ovakav dnevni red je nosio rizik. Mogla su druga dva člana da mene i preglasaju, da podignu zahtjev za reviziju, kazao je Ivanić.

Potom je istakao kako ne da se ikad desilo “ovakvo nešto u postdejtonskoj BiH – da je sjednica Predsjedništva na ovakav način prekinuta”.

– Mislim da su implikacije vrlo ozbiljne zato što je u pitanju, prije svega, najozbiljnije tijelo. Ali, bez obzira na moju sjednicu i ono što sam pokušao da dobijem tom sjednicom, jasno je da odluka o tome da se tužba preda bila donesena, da je bilo kakav ishod sjednice ne bi promijenio što je za mene najbolji znak da ovo sve bilo van institucija, naglasio je Ivanić.

Dodao je i to kako će naredni dani zahtijevati, kako je istakao, hladnu glavu.

Poziv srpskim predstavnicima

– Ono što očekujem od srpskih prestavnika je da ne rade ovo što je uradio prije svega gospodin Izetbegović. Načinom svog ponašanja on je blokirao donošenje odluka u institucijama. Nije blokada od nas, blokada je, prije svega, nastupila sa te strane, kazao je Ivanić i konstatova kako je “jasno da odluke danas ne bi bilo, jer i da se glasalo o njoj, on bi bio protiv”.

– Gospodin Izetbegović bi bio za pokretanje revizije, a gospodin Dragan Čović bi bio uzdržan. Dakle, opet odluke ne bi bilo. Zato je napuštanje u stvari pokušaj da se kaže da sjednice nije ni bilo. Definitivno BiH nije bila u stanju da donese odluku da će podići reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde, konstatovao je Ivanić.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *