hamburger-icon

Kliker.info

Mladen Ivanić : Vlasti na nivou BiH neće biti ni do ljeta

Mladen Ivanić : Vlasti na nivou BiH neće biti ni do ljeta

02 Aprila
17:02 2011

 Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a i jedan od lidera opozicije u RS, smatra da zaključci i kominike s nedavne sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC) neće ostaviti posebnog traga u političkom životu u BiH .U intervjuu za "Avaz", Ivanić kaže da je jasno da PIC smatra da će se stanje u BiH dalje komplicirati, "zbog čega OHR još ostaje u BiH".

Prema Vašem mišljenju, kakav bi mogao biti rasplet političke situacije u FBiH?

– Mislim da je nakon svega sasvim jasno da se prihvata faktičko stanje. To znači, prihvata se da su platformaši dobili legitimitet, smatra se da je vlast koju su dobili legalna i to više niko ne postavlja kao institucionalni problem. Naravno, to dva HDZ-a osporavaju, ali to njihovo osporavanje kreće se u institucijama sistema. Oni će i dalje pružati otpor, ali ne očekujem nikakve dramatične poteze s njihove strane. Vjerujem da ulazimo u fazu političkog smirivanja i da će faktička vlast ostati uz platformaše.

Kakav scenarij predviđate u narednim mjesecima?

– Mislim da ćemo najprije mjesec, mjesec i po potrošiti na smirivanje političkih prilika u Federaciji. Nakon toga će se ključni akteri, a to su u RS SNSD, a u FBiH dominantno SDP i SDA sa svojim partnerima, morati dalje dogovarati u vezi s uspostavljanjem vlasti u BiH. Ja procjenjujem da će pobijediti princip da oni koji imaju vlast u RS i FBiH trebaju sjesti i napraviti dogovor.

Vjerujete da će SDP i SNSD ipak dogovoriti parlamentarnu većinu u BiH?

– Da, sigurno, ali ono što se javlja kao problem jeste povezanost SNSD-a sa HDZ-om. Sumnjam da je nakon ovoga moguće da vlast formiraju SNSD, SDS, dva HDZ-a i platformaši. Teško mogu zamisliti da bi se SDP i dva HDZ-a mogli naći na državnom nivou, ako nisu mogli na federalnom.

Dakle, glavno je pitanje kakva će ostati veza između SNSD-a i HDZ-a. Ako se SNSD blago distancira od HDZ-a, mislim da bi se državna vlast mogla formirati za određeno vrijeme, ali vrlo teško do ljeta. Još jedna kombinacija je moguća, a to je da SDA, uz prećutnu saglasnost SDP-a, formira većinu sa SNSD-om i dva HDZ-a. Sve ostalo ima mnogo manje izgleda.

Kako komentirate Dodikove najave o novim ruskim investicijama od milijardu KM?

– U velike najave ja ne vjerujem, pogotovo kada dolaze od domaćih političara. Da smo imali priliku to čuti od gospodina Putina, u to bih povjerovao, ali mi smo to čuli od SNSD-a i Milorada Dodika. I do sada smo imali najave o autoputevima, koji su trebali špartati cijelom RS, pa od toga nema ništa, kao ni od termoelektrana, aerodroma i svega ostalog. Almedin Šišić (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku