hamburger-icon

Kliker.info

Mladen Ivanić : Samo ih novac može natjerati da se dogovore i formiraju Vijeće ministara

Mladen Ivanić : Samo ih novac može natjerati da se dogovore i formiraju Vijeće ministara

19 Jula
03:51 2011

Procjene predsjednika PDP-a Mladena Ivanića kada je u pitanju formiranje vlasti u BiH i odnosi između ključnih političkih aktera u svim slučajevima pokazale su se potpuno tačnim iako su često zvučale nerealno. Ivanić je odmah nakon izbora govorio kako novu vlast na državnom nivou nećemo imati ni do kraja ljeta, dok sada kaže kako je moguće da je ne dobijemo uopšte u ovoj godini, a možda čak i nikako.

Vaše pesimistične procjene oko formiranja vlasti pokazale su se tačnim. Šta mislite što će se sada događati nakon što je propao i posljednji pokušaj da se otpočne sa procesom uspostave Vijeća ministara?

Ništa posebno se neće promijeniti. Mislim da neće biti nekih posebnih aktivnosti na formiranju vlasti. Ta dva bloka su toliko udaljena da je nemoguće da se povežu. Ne znam ko će napraviti korak natrag. Niti SDP hoće odustati od svoje priče o multietničnosti, ne samo zbog sebe nego i zbog Narodne stranke Radom za boljitak i HSP-a, a niti će to učiniti ni HDZ, jer ako sad prihvati dogovor, postavit će se pitanje što to nije učinio na federalnom nivou. To ne može učiniti ni Milorad Dodik. Ovaj proces je blokiran i izgleda da sam bio preoptimističan kada sam govorio da će se ovo završiti do jeseni. Bojim se da se stvari neće raščistiti do jeseni.

Kakve su sada Vaše procjene, kada će se završiti, kako će se izaći iz krize?

Vrlo teško, jer ključni akteri nisu zainteresirani. SDP u Vijeću ministara ne može imati ključnu ulogu i nije pretjerano zainteresovan za njegovo formiranje. HDZ-ovi u sadašnjem sazivu imaju tri ministra i nisu pretjerano zainteresovani da se otvara bilo kakav rizik. SNSD ima tri ministra, a u novom sazivu Vijeća ministara jedno mjesto bi trebao dati SDS-u tako da ni oni nisu zainteresovani da se stvari promjene. SDA ima svoja dva ministra u sadašnjem sazivu, a u budućem ne bi mogli imati više i ni kod njih ne vidim pretjeranu zainteresovanost. Moj osjećaj je da ključni politički faktori nisu zainteresovani. Oni sa ovakvim stanjem mogu živjeti još mjesecima, ako ne i godinama i ja ne očekujem posebne aktivnosti na formiranju Vijeća ministara. Svima njima sukob odgovara. Ispadaju principijelni i bore se za svoje principe.

Znači li to da ćemo još dugo imati Vijeće ministara u tehničkom mandatu?

Mislim da hoćemo. Teško ćemo ove godine dobiti novu vlast. Volio bih da se varam i da se stvari naglo promjene.

Hoće li se međunarodna zajednica uključiti u rješavanje situacije?

Međunarodna zajednica se neće uključiti. Oni se boje bilo kakvog uključivanja, jer je uključivanje oko formiranja vlasti u Federaciji donijelo dosta negativnih reakcija i oni se plaše daljeg zaoštravanja prilika i toga da budu optuženi za bilo što. I oni smatraju da je bolje da stvari idu kako sad idu nego da se proizvede neki veliki problem, jer većina međunarodnih predstavnika nema veliku političku snagu u svojim zemljama, tako da će oni radije izbjegavati ozbiljniji angažman nego li će na sebe preuzimati rizik.

Šta će onda natjerati ključne političke stranke da se dogovore? Može li to biti finansijska situacija u državi?

Jedini način koji može promijeniti stvari je nedostatak novca. Prava kriza još nije buknula. Entiteti još uspijevaju pozajmicama, trezorskim zapisima i raznim vratolomijama osigurati dovoljno novca. Jedino finansijska kriza može izvršiti pritisak na stranke da formiraju Vijeće ministara, a zaoštravanje finansijske krize biće već u oktobru ili novembru. Vlada RS-a je novac od Telekoma trošila na popunjavanje budžetskih rupa. To znači da je taj novac uludo potrošen, a Telekoma više nema, a nema ni novca. Taj dio će biti i najveća ekonomska katastrofa koju je ova vlast uradila. Novca više nema i oni će uskoro biti u problemima.

Ukoliko SDP i stranke platforme sa jedne i SNSD i HDZ sa druge strane ne budu mogli postići dogovor, postoji li šansa da jedan od ova dva bloka napravi tzv. manjinsko Vijeće ministara?

Mislim da ne postoji. Oni će ili morati zajedno ili ćemo imati sadašnji sastav Vijeća ministara do idućih izbora. Sanja Bjelica -Šagovnović (Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku