hamburger-icon

Kliker.info

Mladen Ivanić : “Obećavam da neću likovati kad se Dodik izvuče iz referenduma”

Mladen Ivanić : “Obećavam da neću likovati kad se Dodik izvuče iz referenduma”

24 Jula
15:33 2015

Mladen-IvanicNajznačajniji dio beogradske priče tročlanog Predsjedništva BiH zbivao se daleko od kamera i novinara: bio je to, svjedoči Mladen Ivanić, vrlo iskren i konstruktivan razgovor Bakira Izetbegovića i Aleksandra Vučića o događaju u Potočarima. Iako Ivanić ne želi govoriti o detaljima, kaže da je za njega – koji se dugo bavi politikom – to bio možda i najveći događaj, jer otvara prostor, još ne i garanciju, da bi zaista moglo, ako se nastavi ovako, doći do istinskog pomirenja, posebno Srba i Bošnjaka.

• Kako je bilo u Beogradu?
– U Beogradu je bilo izuzetno prijatno. To je zaista bio jedan iskren i topao doček, ne samo što je bilo vruće, ali je stvarno bio topao doček, u kome se Beograd vrlo jasno htio pokazati, potruditi da bude dobar domaćin.

Pretpostavljam da su tu dva razloga – da se pokrije taj jedan negativan imidž u odnosima poslije događaja u Potočarima, a na neki način pretpostavljam da ima tu i želje da se malo pokaže i drugačija slika u odnosu na same one događaje u smislu organizacije, dočeka. I Beograd je stvarno izuzetan domaćin, gospodin Vučić posebno. Ja ne bih uopšte davao značaja povremenim komentarima tipa zašto je Predsjedništvo išlo na poziv premijera i sličnim stvarima.

• Mi smo komšije.
– Mislim da je bilo izuzetno važno da je do te posjete došlo. Naravno, u zvaničnom dijelu mi jesmo zaista razgovarali o potrebi čvršće saradnje namjenske industrije, o potrebi da zajednički pokušamo izgurati neke infrastrukturne projekte, a Beograd je izuzetno zainteresovan, o razvoju turizma. Mislim da je interes BiH da se rekonstruiše pruga Sarajevo – Tuzla – Zvornik – Beograd koja bi ispunjavala standarde, o čemu smo također razgovarali. I bilo je zaista istinskog dogovora o potrebi saradnje u oblasti energetike, uvezivanje energetskih sistema Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, u tom trouglu. Kad je riječ o turizmu, i Bosna i Hercegovina i Srbija imaju značajan uspon u broju turista jer očito da svijet traži nove destinacije, da su se umorili od standardnog turizma, i mi – jedni i drugi – u tom imamo sasvim solidnu šansu. Čak smo dogovorili i da radne grupe pregledaju vizne režime prema trećim zemljama i da pokušaju usuglasiti da imamo jednake sisteme prema trećim zemljama.

• Gospodin Vučić je davno najavljivao kako će predložiti bosanskim vlastima, a mene zanima da li je to uradio u Beogradu, da zajednički izlazimo na međunarodne tendere?
– Bilo je i o tome riječi, posebno u nekim oblastima u kojima on smatra da možemo imati zajedničku korist, a jedna od tih je namjenska industrija. Vrlo jasno je rečeno: Bosna i Hercegovina ima neke prednosti, to je, recimo, dosta dobra pozicija posebno u zemljama koje su članice Organizacije islamske konferencije, a s druge strane, Srbija ima puno veće kapacitete i može da pruži široku paletu usluga u oblasti namjenske industrije. Tako da bi i jedni i drugi imali korist. Mislim da je to jako dobra stvar i dogovoreno je da poslije zajedničke sjednice Savjeta ministara i Vlade Srbije, koja će biti već u septembru, idemo dalje u konkretizaciju tih poslova.

Vildana Selimbegović (Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku