hamburger-icon

Kliker.info

Mladen Ivanić o pokretanju procesa revizije : “Pisaću Hagu, ovo je najveći udar na Dayton”

Mladen Ivanić o pokretanju procesa revizije : “Pisaću Hagu, ovo je najveći udar na Dayton”

Februar 18
15:53 2017

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić održao je konferenciju na kojoj je govorio o pokretanju procesa revizije presude u tužbi BiH protiv Srbije.Odluku o održavanju sjednica Predsjedništva BiH će donijeti naredne sedmice.

“Naredne sedmice ću donijeti odluku o tome da li će biti sjednice ili ne. Mi samo možemo konstatovati da je ovo urađeno van institucija BiH. SDA je napravila paralelne strukture, narednih dana ćete moći vidjeti kako funkcioniše paralelizam i to je najveći udar na dejtonsku BiH”, dodao je Ivanić.

Poručio je da ukoliko se BiH poistovećuje sa samo jednim narodom, onda je to vraćanje na predratne teme.

“Poistovećivanje BiH sa samo jednim narodom jeste vraćanje na predratne teme i mislim da je ovo ozbiljno političko stanje. Posljedica je takođe odustajanje od konsenzusa prilikom donošenja političkih odluka. Odluku o tome u prošlosti nismo kršili ni ja, ni gospodin Čović”, kaže on.

Ivanić tvrdi da ovakva situacija može dovesti do zaoštravanja odnosa.

“U ovakvim situacijama može doći do zaoštravanja odnosa, pa i sukoba, ali nam to ne treba. Moj prijedlog je da klubovi u Skupštini RS zatraže vanrednu sjednicu na ovu temu. Ne o reviziji jer ona nema teoretske šanse da prođe”, dodao je Ivanić.

Ivanić je rekao da ima namjeru da pošalje pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu. Kako kaže tu će jasno napisati da iza odluke o reviziji ne stoji BiH.

“U mom pismu biće jasno rečeno da iza ovoga ne stoji BiH”, dodao je on.
Još je kazao da ima namjeru pisati PIC-u.

“Imam namjeru pisati pismo zemljama članicama PIC-a koje su garanti Dejtonskog sporazuma i reći im da su ovo najveći izazovi s kojom se Dejton suočio: paralelizam i rušenje institucija BiH. Svih ovih mjeseci sam pripremao teren znajući da će se ovo desiti, zato se više bavim implikacijama revizije nego samom revizijom”, naglasio je Ivanić.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *