hamburger-icon

Kliker.info

Mladen Bosić : Nema povratka ako se povučemo iz Sarajeva

Mladen Bosić : Nema povratka ako se povučemo iz Sarajeva

05 Decembra
15:37 2015

mladen bosic-sdsPredsjednik SDS i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić tvrdi da je odlukom o neustavnosti 9. januara kao Dana RS-a, Ustavni sud BiH „pucao sam sebi u nogu i postao invalid institucija“.Bosić navodi da ne vidi da bi neko mogao argumentima dalje da brani učešće stranih sudija u Ustavnom sudu, a da istovremeno tvrdi da je BiH suverena država.

On je u intervjuu za „EuroBlic RS” potvrdio da ovaj slučaj pokazuje kako je jednostavno dići tenzije i nepovjerenje u BiH.

– Ovo s Ustavnim sudom je nastavak stare politike zabadanja prsta u oko drugoj strani. Mi zagovaramo drugačije odnose i okretanje ka budućnosti,  rekao je Bosić, navodeći da je u svakom slučaju ova situacija već negativno uticala i u drugi plan bacila sve životne teme u BiH.

Komentarišući eventualno povlačenje iz institucija BiH,  Bosić kaže da treba imati u vidu da poslije takve drastične mjere vjerovatno nema više povratka i da se do sada to desilo samo jednom, kada su 1991. Srbi napustili  organe vlasti predratne BiH i formirali Skupštinu srpskog naroda u BiH.

-Imam osjećaj da u FBiH, ali i međunarodnoj zajednici, neki političari upravo priželjkuju ovakav rasplet kako bi optužili RS za napuštanje Dejtonskog sporazuma i na taj način otvorili put za njegovu promjenu. Našim povlačenjem iz Sarajeva poentirali bi protivnici RS – izričit je Bosić.

Lider SDS naglašava da oni koji donose tako važne odluke moraju imati odgovornost za posljedice tih odluka i zato nije za prelamanje stvari preko koljena.

Mišljenja je da prije bilo kakve odluke treba razmotriti šta to znači za RS i narod i u skladu sa tim donijeti odluke kada za to dođe vrijeme.

Naglašava da je u RS postignuto jedinstvo oko stava po presudi Ustavnog suda BiH i da ostala pitanja ostaju tamo gdje su i bila i da se tu ništa ne mijenja.

-Ne mislite valjda da bi mi sada trebali prestati ukazivati na kriminal i korupciju vlasti, ili ogromnu nezaposlenost u RS-u. Mi i dalje tvrdimo da je RS ugrožena siromaštvom i ekonomskim propadanjem za koje je najodgovornija aktuelna vlast na čelu s Miloradom Dodikom – rekao je Bosić.

Govoreći o prisustvu stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, Bosić kaže da Bošnjaci misle da su u prednosti zato što se usvajaju odluke preko stranih sudija preglasavanjem druga dva naroda.

-Ali, šta im vrijede odluke ako one neće biti sprovođene. Ne vidim da bi takvo stanje moglo odgovarati čak ni Bošnjacima i to je osnov za nadu da se može postići dogovor oko neophodnih promjena – smatra  Bosić.

Upozorava da odluka Ustavnog suda može poslužiti za podizanje političkih tenzija i da osjeća da bi to bio željeni rasplet za pojedine politike koje se baziraju na konfliktu.

Kada je u pitanju odluka o raspisivanju referenduma o Danu RS, Bosić kaže da je to otvoreno pitanje i o njemu tek treba razgovarati, navodeći da uopšte ne sumnja kakav bi bio rezultat takvog referenduma.

Odgovarajući na pitanje u vezi vraćanja grba i himne RS, koje je također ranije ukinuo Ustavni sud BiH, Bosić kaže da se SDS zalagao da se ne donose novi grb i himna, kao što sad smatra da ne treba odrediti novi Dan Republike Srpske.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku