hamburger-icon

Kliker.info

Mirsad Purivatra: Neophodna izgradnja festivalskog centra

Mirsad Purivatra: Neophodna izgradnja festivalskog centra

16 Avgusta
18:18 2008

Sarajevo film festival (SFF) i u svom 14. izdanju ostaje vjeran konceptu i ciljevima zacrtanim prije 14 godina, kaže direktor ovog festivala Mirsad Purivatra.Ističe da ostaju pri početnoj ideji da SFF bude međunarodni festival koji u fokus stavlja promociju i razvoj bh. i regionalne kinematografije i mladih autora.Festival je u petak otvorio svoja vrata za sve ljubitelje filma iz BiH ali i cijelog svijeta. Oko 100.000 posjetilaca, koliko ih se očekuje ove godine na SFF-u, imaju priliku da u devet dana pogledaju 174 filma i da uživaju u koncertima i drugim popratnim programima koji su postali neizostavan dio SFF-a.

NN: Za vrijeme trajanja SFF-a Sarajevo postaje drugi, življi grad. Da li je moguće tu atmosferu zadržati i poslije festivala?

PURIVATRA: Ovo je festival koji važi za prijateljski festival, gdje su naši gosti oduševljeni jedinstvenom atmosferom koja se može osjetiti u cijelom gradu, a ne samo na festivalskim lokacijama. Iz godine u godinu, u kreiranju te jedinstvene sarajevske atmosfere pomaže nam i naša publika i sugrađani. Mnogo ljudi zna reći da se sa SFF-om ponavlja situacija iz 1984. godine za vrijeme održavanja Olimpijade. Bio bih presretan kada bi ovakva atmosfera trajala 365 dana u godini, ali nažalost, to nije tako. Kultura i sport su oblasti koje mogu doprinijeti širenju pozitivne atmosfere i to ne samo u našem gradu, već u cijeloj BiH. Međutim, za to je potrebno sistemsko planiranje i ulaganje u te oblasti, a smatram da smo mi tek na početku tog procesa.

NN: Specijalni gost SFF-a ove godine je američki glumac Kevin Spacey. Da li je bilo teško dovesti ovog popularnog glumca u Sarajevo?

PURIVATRA: Sarajevo film festival ponosan je na činjenicu da na naš festival u svijetu gledaju kao na izniman događaj koji osim dobrih filmova svojim gostima pruža priliku i za susrete s filmskim profesionalcima ali i s publikom. Naši gosti uvijek se rado vraćaju na SFF, s novim projektima i novim gostima. Prestižu festivala, osim kvalitetne i jake selekcije, doprinosi i međunarodni žiri, kao i naši gosti koji pomažu da se iz godine u godinu širi mreža kontakata. Sarajevo film festival ugostio je do sada brojne istaknute filmske profesionalce, poput Johna Malkovicha, Bono Voxa, Daniela Craiga, Nicka Noltea, Alfonsa Cuarona, Anthony Minghellu, Gerarda Depardieua, Katrin Cartlidge, Mikea Leigha, Stevea Buscemia, Michaela Moorea… Sarajevo film festival nije u stanju da dovodi goste za koje bi plaćao specijalne honorare i obezbjeđivao specijalne uslove. Radi se o mreži naših kontakata gdje naši raniji gosti sa svojim pozitivnim iskustvima sa SFF-a ohrabruju i privlače druge goste da posjete Sarajevo. Tako je i dolazak Kevina Spaceya u Sarajevo rezultat prijateljstva sa britanskim producentom Andyem Patersonom. On je bio oduševljen Sarajevom te se ove godine vraća na SFF sa Spaceyem.

NN: Da li glumačke zvijezde koje dolaze na SFF imaju prevelike zahtjeve, da li SFF može uvijek da im udovolji?

PURIVATRA: Sarajevo film festival poziva "zvijezde" koje po svom karakteru pripadaju imidžu Sarajevo film festivala kao prijateljskog festivala. Trudimo se da naglasimo kako na našem festivalu nema velikih i glavnih "zvijezda". Svaki naš gost ima svoj trenutak prilikom projekcije svog filma, ali i u susretu s festivalskom publikom. Zadovoljan sam da do sada nismo imali gostiju koji se ne bi uklopili u takvu sliku i koji bi imali zahtjeve koji su van mogućnosti SFF-a.

NN: SFF je idealna prilika za oživljavanje i mnogih drugih privrednih sektora. Koliko SFF, po Vašem mišljenju, može biti od koristi za turizam, za razvijanje i promociju grada, da li su gradske vlasti iskoristile tu činjenicu?

PURIVATRA: Sarajevo film festival jeste razvojni projekat za BiH. U okviru svojih aktivnosti, trudimo se da na najbolji način promovišemo sve pozitivne vrijednosti koje imaju grad Sarajevo i država Bosna i Hercegovina. Danas kada je koprodukcija postala osnova u pravljenju filmova u regionu, najveći promotor bh. autora i filmskih projekata upravo je SFF sa svojim koprodukcijskim marketom CineLink. Ulaganje inostranih fondova u našu kinematografiju nastalo je jednim dijelom i kao rezultat zajedničkih sastanaka i boravaka u Sarajevu tokom festivala. Tek su pojedine privatne inicijative (restorani, caffei) prepoznali značaj Sarajevo film festivala i prilagodili se trenutnim trendovima koji vladaju u svijetu. Oni su napravili posebne programe u okviru svojih djelatnosti koji na određen način nadopunjuju ponudu tokom SFF-a. Ipak, u odnosu na potencijal koji pruža SFF i grad Sarajevo sa svojim turističkim destinacijama, mi smo tek na početku. Gradske vlasti pružaju SFF-u kontinuiranu finansijsku potporu. Međutim, problem koji mi već duže vrijeme naglašavamo jeste nepostojanje festivalskog centra u našem gradu. Izgleda da još ne postoji dobra volja da se napravi jedan moderan gradski kulturni centar koji bi mogli koristiti festivali poput MESS-a, SFF-a i ostali. Ovako, mi smo prinuđeni da se svake godine, umjesto stvarima koje su od iznimnog značaja za sam razvoj festivala, bavimo obnavljanjem i renoviranjem prostora u koje ulazimo.

NN: Koliki je ovogodišnji budžet SFF-a i da li ste zadovoljni podrškom vlasti?

PURIVATRA: Kada kažete da je budžet SFF-a 1,3 miliona eura, to praktično ne znači ništa dok ga ne uporedite sa drugim festivalima. Festival nacionalnog filma u Puli ima oko 800.000 eura, novosadski festival kao i mi 1,3 miliona eura, novoformirani festival u Banjaluci samo od Vlade RS i Grada dobio je oko 700.000 eura. Sa druge strane, ako pogledate festivale u Lokarnu, Karlovim Varima, Solunu, dakle, one festivale koji su po veličini približni SFF-u, njihovi budžeti su između pet i osam miliona eura. To dovoljno govori o tome da mi mnogo toga radimo improvizirajući, kreiranjem nečega što se bilo gdje u svijetu i te kako puno plaća. Federalno ministarstvo za kulturu i sport, Kanton Sarajevo, grad Sarajevo i djelimično opštine u budžetu SFF-a učestvuju sa oko 35 do 40 odsto. Manjak državne strategije u finansiranju kulture, naveo je Sarajevo film festival da razvije jedinstvenu platformu za razvoj partnerskih odnosa s najuglednijim međunarodnim, regionalnim i domaćim kompanijama koje su prepoznale značaj Sarajevo film festivala. Danas, SFF oko 65 odsto sredstava ostvaruje kroz saradnju s komercijalnim partnerima.

NN: U nedavnom intervjuu za jedne dnevne novine kazali ste da ste imali ponudu da pravite festival u susjednoj zemlji. Ako biste prihvatili tu ponudu, da li bi to značilo i kraj SFF-a?

PURIVATRA: U ovom trenutku Sarajevo film festival je jači i bolji nego ikada. Cilj Direkcije festivala, a i moj, jeste da nastavimo sa ovim projektom, ali i da nastavimo trend rasta. U septembru ćemo pokušati sa svim relevantnim institucijama vlasti na svim nivoima, kao i našim partnerima i sponzorima, organizirati sastanak na kojem bismo prezentirali razvojni plan SFF-a. Nadam se da ćemo zajedno biti u stanju da taj plan i realiziramo. Ne želim ni pomisliti da to neće biti moguće. Bilo bi nam teško vidjeti da Sarajevo film festival ne može ići dalje razvojnim putem. O drugim festivalima mogu razmišljati i govoriti tek kada bude izvjesno šta se događa sa Sarajevo film festivalom.

Više od 100.000 posjetilaca

Mirsad Purivatra kaže da će prema dosadašnjim procjenama 14. Sarajevo film festival okupiti u glavnom gradu BiH više od 100.000 posjetilaca."Potvrđen je dolazak blizu 600 novinara iz 32 zemlje svijeta, a taj broj još nije konačan. To je posjećenost na kojoj nam mogu pozavidjeti i neki festivali s mnogo starijom tradicijom. Najveći broj posjetilaca okupit će se, kao i svake godine, na programu našeg ljetnog kina Heineken kao i Porodičnom danu u Vilsonovom (etalištu. Samo ova dva programa svake godine okupe oko 40.000 posjetilaca", ističe Purivatra. Adis Šušnjar (NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku