hamburger-icon

Kliker.info

Mirna Bosna ipak izgledna : Rusija zaprijetila Dodiku, a Clintonova Dodiku i Tadiću

Mirna Bosna ipak izgledna : Rusija zaprijetila Dodiku, a Clintonova Dodiku i Tadiću

15 Oktobra
04:33 2010

Napetosti u BiH se smiruju, a WASHINGTON  i Moskva su potkresali krila jastrebovima Miloradu Dodiku, predsjedniku SNSD-a, i Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a. Ono što je izgledalo nemogućim, dogodilo se ove sedmice koja će sasvim sigurno  ostati upamćena.U Sarajevo je stigla američka državna tajnica Hilary Clinton i u odvojenim razgovorima s nekim liderima bh. političkih stranaka jasno i bez uvijanja im rekla da su prešli crtu i da Vašington to neće tolerisati. Kako saznajemo, ona je Dodiku s kojim je najduže razgovarala, direktno kazala da mu nikakav pokušaj podjele i cijepanja BiH neće uspjeti i da se njegove prijetnje otcjepljenjem RS mogu vratiti kao bumerang. Podvukla mu je da on time vodi RS u potpunu izolaciju i naglasila da nema ni povijesne ni pravne osnove za podjelu BiH.Ako ne možete da prevaziđete ostatke podjele, bojim se da ćete doći u stanje paralize – bila je jasna Hilary Clinton.Iz Sarajeva je otišla u Beograd gdje je Borisu Tadiću, predsjedniku Srbije, otvoreno kazala da se igra s vatrom jer ohrabruje Milorada Dodika i da s tim odmah mora prestati.

Kakav je efekat energičnih stavova koje je iznijela Clintonova, a ne koristeći se mrkvom i štapom, najbolje svjedoči nova Dodikova izjava: „BiH je zajednica dva entiteta i tri konstitutivna naroda i tako će ostati". U krugovima međunarodne zajednice ta izjava ocijenjena je kao Dodikovo povlačenje i strah od onoga što bi moglo da mu se desi nastavi li s podrivanjem države i podjelama i cijepanjima.Naravno je da to izazvalo isti osjećaj i kod njegovog ortaka Čovića. On se odmah ušutio i sada pokušava da se izvuče, a Niko Lozančić, potpredsjednik HDZ-a, za kojim je usput rečeno zagrebački sud raspisao potjernicu, požurio je da izjavi:Trebaju nam ustavne promjene i funkcionalna BiH, a predznak hrvatski, bošnjački i srpski entitet nije dobar. Zalažemo se za više multietničkih regija!A ondaje kao šlag na tortu došla prekjučerašnja izjava ruskog ambasadora u BiH Aleksandara Bocana – Harčenka, data u Banjaluci da nikakva secesija BiH ne dolazi u obzir. Izjava, upakovana u „diplomatski celofan" ocjenjuje se kao direktna poruka, bolje reći prijetnja Dodiku.Rusija je priznala BiH kao državu, imamo međudržavni odnos, uvažavamo i poštujemo njen suverenitet i integritet – kazao je ruski ambasador.Sve to izazvalo je u bh. javnosti olakšanje – Dodik je zaustavljen u namjeri da se RS otcijepi, a Čović u nakani da formira treći entitet uz pomoć Dodika. Tome treba dodati i izjavu za londonski Times Zlatka Lagumdžije, predsjednika SDP-a koji je pobijedio na izborima, da će nova vlast legalnim i legitimnim sredstvima odgovoriti na svaki pokušaj cijepanja BiH, uključujući i silu, ukoliko međunarodna zajednica ne bude reagovala u skladu sa svojim obavezama.

Partija evropskih socijalista podržava SDP                       Zlatko Lagumdžija prekjuče poslije podne otišao je u Brisel, a sinoć se vratio u Sarajevo. On je prisustvovao sastanku Predsjedništva Partije evropskih socijalista na kojem je predsjednik Poul Nyrp Rasmunssen čestitao SDP-u i njemu lično na pobjedio na izborima, naglašavajući punu dalju podršku. SDP je jedina politička partija iz BiH koja je članica PES-a.Lagumdžija je kazao da SDP nije zainteresovan za podjelu funkcija sa eventualnim partnerima u vlasti nego isključivo za podjelu odgovornosti za budućnost BiH, da je zainteresovan da BiH dobije vlade na svim nivoima koje će praviti državu sposobnu da samostalno ispunjava kriterije za članstvo u EU i NATO savez.SDP ima jasan plan kako da BiH za kratko vrijeme od evropskog slučaja postane evropski pozitivan primjer – kazao je Lagumdžija.

Vehabije prijete Lagumdžiji                                                      Na portalu „putvjernika" koji uređuju vehabije iz Gornje Maoče, jučer je objavljen opširan tekst kojim se prijeti Zlatku Lagumdžiji. Uz tekst je objavljena i montirana fotografija na kojoj je Lagumdžija u hitlerovskoj uniformi sa nacističkom zastavom i kukastim krstom na rukavu.Njemu je kroz taj tekst upućeno nekoliko opasnih poruka koje nisu ništa drugo nego ozbiljna prijetnja. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku