hamburger-icon

Kliker.info

Miris velike nesreće : Turska uzvratila na raketni napad iz Sirije

Miris velike nesreće : Turska uzvratila na raketni napad iz Sirije

04 Oktobra
05:46 2012

Turska vojska napala je u srijedu ciljeve u Siriji odgovarajući na minobacački napad sa sirijskog teritorija u kojemu je ubijeno petero turskih civla, rekao je u izjavi ured turskog premijera Tayypa Erdogana, dok je u Bruxellesu istodobno počeo hitan sastanak veleposlanika NATO-a na turski zahtjev."Naše oružane snage u pograničnom području odgovorile su na taj gnjusan napad u skladu s pravilima djelovanja, topničkom vatrom na radarski određena mjesta u Siriji", kaže se u Erdoganovoj izjavi. "Turska nikada neće bez odgovora ostaviti takve provokacije sirijskog režima protiv naše nacionalne sigurnosti".Ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu o incidentu telefonom je razgovarao s glavnim tajnikom Ban Ki-moonom i ministrima vanjskih poslova nekoliko članica Vijeća sigurnosti, kaže se u izjavi.Davutoglu se također s glavnim tajnikom NATO saveza Andersom Foghom Rasmussenom dogovorio o potrebi sazivanja izvanrednog sastanka veleposlanika NATO-a. Sastanak se odvija pod člankom 4. Povelje NATO-a koji poziva na konzultacije kada zemlja članica smatra da je ugrožen njezin teritorijalni integritet i politička neovisnost.

Inače nigdje nije potvrđeno da je sirijska vojska izvela ovaj napad na turski grad. Pobunjenici također imaju artiljeriju i već je neko vrijeme koriste na prostoru Aleppa, kao i za vrijeme jutrošnjeg terorističkog napada u kojem je poginulo na desetke civila.
Situacija je izuzetno napeta, ali već sada se mora postaviti pitanje – koji bi interes sirijska vojska imala u napadanju turskog grada? Znajući da tim potezom mogu protiv sebe imati ne samo tursku vojsku, već i cijeli NATO savez. S druge strane, naoružanim pobunjenicima je ovo upravo situacija koju priželjkuju i stoga se mora uzeti na razmatranje hipoteza da su možda oni pokrenuli napad kako bi doveli do ogromne eskalacije i regionalnog sukoba. Terorističke skupine unutar tzv. "FSA" pokazale su jutros u centru Aleppo što su kadre učiniti, potpuno je neprihvatljivo da se njihova potencijalna uloga u ovom incidentu uopće ne razmatra, kao što se može vidjeti iz komentara Ban Ki-moona koji je odmah opomenuo sirijske vlasti zbog incidenta.S druge strane, činjenica je da su u nekoliko navrata sirijske rakete pale na prostor Libanona, sirijska vojska ističe kako su tada ciljevi bili teroristi koji su bježali pred vojskom. No, Libanon je jedna sasvim druga priča i teško je povjerovati da bi riskirali ovakvu akciju kada je riječ o Turskoj. U svakom slučaju, aktualni incident jako je opasan trenutak koji bi se mogao iskoristiti za pokretanje rata između Turske i Sirije -podsjetimo, rušenje turskog zrakoplova koji je zašao u sirijski zračni prostor ovog ljeta, skoro je dovelo do rata. Što će se desiti u ovom slučaju, možda će se znati već i u narednim satima.. (Kliker.info-Hina-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku