hamburger-icon

Kliker.info

Miris nafte , krvi i novca : Pobunjenici ponudili nagradu od 1,7 miliona dolara za hvatanje Gadafija

Miris nafte , krvi i novca : Pobunjenici ponudili nagradu od 1,7 miliona dolara za hvatanje Gadafija

24 Avgusta
15:51 2011

Prelazno nacionalno vijeće danas je ponudilo nagradu od 1,7 miliona američkih dolara za hvatanje libijskog vođe Moamera Gaddafija, javlja TV mreža Al Jazeera. Vijeće je takođe obećalo pomilovanje za bilo koga ko ubije Gaddafija.U današnjoj audio poruci, Gaddafi tvrdi da se prerušen kretao Tripolijem nakon što su pobunjenici zauzeli grad. "Šetao sam malo po Tripoliju i niko me nije vidio. Nisam osjećao da sam u opasnosti", kazao je Gaddafi u audio poruci.Libijski pobunjenici zauzeli su kompleks Moamera Gadafija u Tripoliju, ali niko ne zna gdje se nalazi libijski vođa.Mnogi vjeruju da se Gadafi krije u mreži podzemnih tunela i bunkera u Tripoliju, koju AP naziva "mitskim podzemnim gradom", mada se kao moguća utočišta pominju i njegov rodni grad Sirt, na obali Sredozemnog mora, istočno od prestonice, i Sabha, mjesto na jugu Libije odakle potiče njegova porodica."Poznato je da čovjek koji je 42 godine vladao Libijom raspolaže podzemnim bunkerima ispod svog kompleksa Bab al-Azizije u Tripoliju, koji su pobunjenici zauzeli juče. Neki bivši zvaničnici tvrde da je kompleks dugačkim tunelima povezan sa udaljenim delovima Tripolija, u vidu tajne mreže koja omogućava brzo bjekstvo", piše AP, dodajući da su rijetki oni koji su, navodno, vidjeli tunele.Duboko ispod Bab al-Azizije je, navodno, smješten bunker, koji su projektovali i izgradili zapadnonjemački inženjeri i koji je u stanju da izdrži i najžešći napad.

Doktor Lijasir Ribeiro, plastični hirurg koji je 1995. godine operisao Gadafija, tvrdi da je podzemnim tunelom doveden u taj bunker, u kojem se, prema njegovim riječima, nalaze i dvije potpuno opremljene i moderne operacione sale, teretana i bazen.Mit o podzemnom gradu uklapa se u imidž libijskog vođe, poznatog po tome što bi se neočekivano pojavio na nekom javnom mjestu, a potom iščezao kao duh. Nije slučajno što je tokom nekoliko decenija na vlasti uspio da preživi najmanje 52 atentata i pokušaja puča.Tokom pobune, Gadafi se nekoliko puta neočekivano pojavljivao na glavnom trgu, na bedemu historijske Crvene tvrđave u Tripoliju, kako bi se obratio svojim pristalicama.Neki bivši visoki funkcioneri režima tvrde da je tvrđava povezana tunelom s Bab al-Azizijom, hotelom "Riksos", u kojem odsjedaju strani novinari i čiji je čitav jedan sprat, navodno, pretvoren u komandni centar, pa čak i sa zoološkim vrtom.Mnogi pobunjenici su do juče vjerovali da je Gadafi (69) u svom kompleksu, koji su avioni NATO u više navrata bombardovali. Bilo je čak izvještaja da je pretrpeo srčani napad i da se oporavlja u krevetu, ali kada je Bab al-Azizija pala u ruke pobunjenika, Gadafija tu nije bilo.Pobunjenici su pronašli gomile oružja, mape, beduinske šatore, ali Gadafiju nije bilo traga."Ima mnogo pacovskih rupa u Tripoliju. Pretražujemo rupe u potrazi za njim", rekao je portparol pobunjenika pukovnik Ahmed Bani.Neki su, opet, vjerovali da je libijski lider neprestano u pokretu.

I sam Gadafi je doprineo sopstvenoj misterioznosti. "Na mjestu sam gdje ne možete da me ščepate", rekao je on u poruci emitovanoj prošle sedmice. "Živim u srcima miliona."Sve dok je Gadafi na slobodi, predstavlja potencijalnu opasnost po pobunjenike, ocjenjuje AP. Njegove snage su i dalje na obodu Tripolija i mogu da napadnu u bilo kojem trenutku, a drže pod kontrolom i Sirt i Sebhu, 650 kilometara južno od Tripoja, blizu granice s Nigerom i Čadom.Niko ne zna ni gdje su njegovi sinovi Hamis i Muatasim, koji komanduju elitnim borbenim jedinicama.

Libijski aktivista Muhamed Ganbava rekao je da je Gadafi, navodno, proteklih sedmica krstario između rezidencija svojih sinova, bolnice i hotela "Riksos".Bani, koji je bio oficir Gadafijevih vazduhoplovnih snaga prije nego što je prebjegao na stranu pobunjenika, izjavio je da je moguće da je Gadafi u Sebhi, u kojoj je proteklih dana bilo sukoba između njegovih pristalica i protivnika.Lov za nestalim vođom se nastavlja, a u potrazi, pored Libijaca, učestvuju i operativci NATO, koji koriste svu raspoloživu opremu za nadgledanje, uključujući avione i satelite, dok američke špijunske letjelice kontrolišu sve komunikacije mobilnih ili satelitskih telefona.  (Kliker.info-Tanjug)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku