hamburger-icon

Kliker.info

Miris jasmina se širi : „Dan gnjeva“ u Libiji , četvero mrtvih u Bahreinu

Miris jasmina se širi : „Dan gnjeva“ u Libiji , četvero mrtvih u Bahreinu

17 Februara
14:17 2011

 Libijska vlada se priprema za „Dan gnjeva“ na koji su putem interneta pozvali njeni protivnici. Prema navodima organizacije Human Rights Watch policija je uhapsila 14 aktivista koji su pripremali proteste. U Tripoliju se okupilo nekoliko stotina pristalica predsjednika Moamera Gadafija. U neredima u mjestu Al Baida na istoku zemlje su poginule četiri osobe. Nevladina organizacija "Libya Watch" je saopštila da je policija upotrijebila vatreno oružje. Sloboda mišljenja u Libiji je strana riječ. Ipak, neki od demonstranata u Benghaziu hrabro poručuju: “Benghazi, digni se na noge. Došao je dan na koji si čekao.

“Demonstranti protestuju protiv, kako kažu „korumpirane vlade“ i traže veća prava građana. Sam Gadafi je protivnike vlade nazvao američkim marionetama. Situacija u Bahreinu, u kojem je došlo do dukoba policije i protivnika vlade, se zaoštava. Agencije  javljaju da su četiri i osobe poginule, a više od 20 ranjeno. Policija je jutros primijenila silu protiv demonstranata na centralnom trgu u glavnom gradu ove zemlje. Opozicija navodi da se radi o terorizmu kojeg provodi država.

Upozorenje iz SAD         :  Nakon Tunisa i Egipta talas protesta zahvatio je i Libiju Jasne riječi stižu iz SAD, inače, saveznika ove arapske kraljevine. Jay Carney, glasnogovornik američke vlade: “Bahrein kao i sve ostale zemlje u regionu mora poštovati univerzalna ljudska prava svojih građana – pravo na demonstracije i pravo na ukazivanje nepravilnosti. Obje strane trebaju izbjeći svaki vid nasilja”.Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catharine Ashton je zatražila od vlade u Bahreinu da poštuje pravo građana na okupljanja.“Mirno izražavanje problema stanovništva treba rješavati dijalogom“, naglasila je Ashtonova. Zbog nemira u Bahreinu je pod znakom pitanja i održavanje ovogodišnje utrke „Formule 1“  plnirano za 13. mart. (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku