hamburger-icon

Kliker.info

Miraj Grbić u Hollywoodu : Nema nemoguće misije, sve je moguće

Miraj Grbić u Hollywoodu : Nema nemoguće misije, sve je moguće

19 Juna
16:53 2011

Miraj Grbić ostvario je ono što nikome u Bosni i Hercegovini, ali i regionu, nije pošlo za rukom. Ovaj sarajevski glumac igra u holivudskom blockbusteru „Nemoguća misija 4“ („Mission: Impossible 4“) rame uz rame s Tomom Kruzom (Cruise).Miraj je dobio jednu od većih uloga i, što je neobično za glumce s ovih prostora, ne igra negativca. Da pojasnimo – Miraj nije dobio ulogu zato što je to američki film čija je tema Bosna (poput kolega koje glume u ostvarenju Angeline Jolie) ili poput njega samog u „Hunting Partyju“ s Ričardom Girom (Richard Gere) niti on živi u Holivudu poput Radeta Šerbedžije, Mire Furlan, Gorana Višnjića… On se, jednostavno, u Sarajevu prijavio na kasting i dobio ulogu.

Nedavno je u Vankuveru okončano snimanje „Nemoguće misije 4“, Miraj se nakratko vratio u Sarajevo i, naravno, odmah se našao na meti novinara, koji su željeli znati sve o njegovom svjetskom uspjehu.Zna se da je gala premijera filma u decembru u Los Anđelesu, kojoj će Miraj prisustvovati najvjerovatnije sa suprugom Marijom Omaljev-Grbić, a sve ostalo je prilično pod velom tajne.

U ekskluzivnom intervjuu za Dnevni avaz“ Miraj je otkrio (onoliko koliko je mogao, jer su holivudski ugovori rigorozni) detalje saradnje s Kruzom i snimanja „Nemoguće misije“ te je veoma otvoreno progovorio i o tome kako je u sredini kao što su Sarajevo i BiH dočekan njegov holivudski uspjeh…

Jer, ruku na srce, da je neko od glumaca u Srbiji ili Hrvatskoj uspio glumiti s Tomom Cruiseom u „Nemogućoj misiji“, u tim zemljama on bi barem godinu bio neprikosnovena zvijezda.

Pala je posljednja klapa „Nemoguće misije 4“. Kakav osjećaj imate sada olakšanje, nestrpljenje uoči premijere ili…?

– S obzirom na to da je ovo bila intenzivna godina za mene, osjećaji su mi pomiješani. Mnogo sam putovao, radio, naučio spavati na prekookeanskim letovima, pobijediti džet leg… Iskustveno sam bogatiji, sretan što sam odgovorio na zadatke koji su bili preda mnom. Ali, najviše osjećam da mi je potreban godišnji odmor.

Kako je raditi u holivudskom ostvarenju A-produkcije?

– Sjajno. To je momentalno najveća produkcija na svijetu. Kad tek dođeš, sve ti izgleda veliko, ali čovjek se vrlo brzo navikne na dobro. Radi se vrlo ozbiljno, greške se ne trpe, svi su vrhunski profesionalci. Uvjeti koje te produkcije pružaju, prosto te tjeraju da radiš najbolje što možeš, jer učine sve da se osjetiš kao važan dio jednog sjajnog tima. Glumac je vrlo važan, vrlo se poštuje, tako da sve činiš da to poštovanje i opravdaš.

Kakva iskustva nosite sa seta u Vankuveru i Pragu. I naravno, što nas najviše zanima, kako je sarađivati s Tomom Cruiseom?

– Iskustva su sjajna. Tom mi je bio direktni partner. Uživao sam radeći s njim. To je glumac s ogromnim iskustvom, ogromnom energijom, moraš biti jako koncentriran da ga pratiš. Odmah na početku snimanja počeli smo sjajno sarađivati i svakim danom je bilo sve bolje. Može se dosta naučiti od njega, a u isto vrijeme je potpuno otvoren za prijedloge i saradnju, partner za poželjeti.

Kakav je Cruise privatno, o čemu ste razgovarali, zna li on, recimo, gdje je BiH?

– Zna. Razgovarali smo o svemu, ali najviše o glumi.

Kako ste uopće dobili ulogu, jer nije film o BiH, ne živite u Holivudu…?

 

– Radio se veliki kasting u cijelom svijetu. U Sarajevu je, zahvaljujući Anili Gajević i njenoj agenciji „Zona“, za vrijeme Sarajevo Film Festivala kasting direktorica, koja je radila na filmu, napravila kasting. Ja sam u kameru rekao da sam najbolji i, srećom, povjerovali su mi.

Zbog uloge u „Body Completeu“, filmu čije je snimanje okončano ovih dana, neki inozemni mediji puni su hvalospjeva o Vama. Sigurno to godi Vašem egu…

– Nikada nisam dao da me ego vodi. To je lekcija koju sam još kao vrlo mlad naučio. Gluma je posao u kom moraš opstati i ostati. Svaki uspjeh se zaboravi ako nakon njega ne slijedi novi uspjeh. Naravno da mi je drago što sam dobio ovakvu potvrdu za svoj rad i svjestan sam kako je to veliko, ali to mi je u isto vrijeme zadalo neke nove ciljeve i potrebu da budem još bolji.

Osjetite li zbog svega ovoga ljubomoru nekih kolega?

– Kolege s kojima se družim su, ujedno, i moji prijatelji tako da s njihove strane osjetim samo radost kakvu i ja osjećam za njih kada se desi nešto lijepo. Što se tiče kolega generalno, mislim da su ova dešavanja dobra za sve nas, jer pokazuju da je sve moguće.

Dozvoljavate li sebi da maštate o holivudskoj karijeri?

– Pa, s obzirom na to da sam ovu godinu proveo više tamo nego ovdje, to je sada već realnost. Ne razmišljam previše o tome, samo stojim na zemlji čvrsto s obje noge i uživam u trenutku.

Kako se nakon svega vratiti na set serije „Lud, zbunjen, normalan“, čiji sadržaj i dijaloge već duže vrijeme mnogi ocjenjuju kao infantilne?

– Hm… Ne znam ko tako ocjenjuje sadržaj. Ja mislim da trebamo biti sretni da imamo TV proizvod koji je najgledaniji u cijelom regionu. To je uspjeh koji nije lako postići, pogotovo kada dolazi iz zemlje o kojoj se stalno govori u nekim negativnim i tužnim konotacijama. Proći će, vjerovatno, još dugo vremena dok ne naiđe tako gledan i omiljen projekt. Ako i kada se to desi, možda će tvorci toga moći govoriti o LZN-u, za sada mislim da trebamo biti ponosni na tu seriju.

Razmišljate li da napustite BiH kao mnoge Vaše kolege?

– Ne razmišljam o tome. Ja sam glumac i radim tamo gdje me zovu i trebaju. Već duže vrijeme sam na relaciji Zagreb – Sarajevo zbog Marijinih i mojih obaveza. Ove godine sam dosta bio i u Sjevernoj Americi. Tako da ću biti tamo gdje me put nanese.

Je li tačno da u Bosni praštaju sve osim uspjeha?

– Specifična smo sredina. Registriraju ljudi uspjeh, ali su reakcije rijetke tako da mnogi dobiju osjećaj da se ništa ne cijeni, ali mislim da nije tako. To je samo taj naš duh, o kojem se uvijek tako mnogo priča. Nije to ni tako loše.

Na koncu, znate li šta ćete Marija i Vi odjenuti na crvenom tepihu u Los Anđelesu?

– Na crvenom tepihu bit će „odabrala Marija Omaljev-Grbić“!  Larisa Sarajlić -Ramović (Dnevni avaz)

Oznake
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku