hamburger-icon

Kliker.info

Miodrag Živanović : Vrhovni sud BiH jedini može ukinuti diskriminaciju građana

Miodrag Živanović : Vrhovni sud BiH jedini može ukinuti diskriminaciju građana

22 Februara
03:46 2011

Nužnost uspostavljanja vrhovnog suda na državnom nivou, sve više je prisutna u BiH, a ta ideja ugrađena je i u nekoliko već pripremljenih prijedloga izmjena sadašnjeg Ustava BiH. Jedan od takvih prijedloga je i onaj koji je pripremila ekspertna grupa Foruma građana Tuzla. Uvođenje vrhovnog suda BiH podržavaju mnogi, ali je poklonika te ideje mnogo više u Federaciji, nego u RS-u.Profesor Miodrag Živanović, jedan od tvoraca prijedloga ustavnih promjena Foruma građana Tuzla za "San" pojašnjava da se uspostavljanjem državnog vrhovnog suda omogućava eliminacija diskriminacije u BiH.

– Vrhovni sud bi trebao biti jedna institucija koja zapravo predstavlja vrh piramide, gdje bi svako od naših građana, kojima su ugrožena ljudska prava, mogao da se obrati. Mi smo jedina država koja nema takvu državnu instituciju i smatram da to treba uvesti – kaže Živanović. On dodaje da uspostavljanje državnog vrhovnog suda ne podrazumijeva ukidanje već postojećih entitetskih Vrhovnih sudova, te da ne razumije zašto se iko buni protiv uspostavljanja nečega, što za zadatak ima zaštitu ljudskih prava. Neki bh. pravnici smatraju da su zbog nepostojanja vrhovnog suda građani BiH sada u neravnopravnom položaju, jer sudovi o sličnim ili jednakim stvarima mogu donijeti različite odluke.Mladen Jurišić, nekadašnji član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i aktuelni predsjednik Kantonalnog suda u Mostaru također podržava uspostavljanje vrhovnog suda BiH, koji bi trebao predstavljati vrhovni autoritet.

Jedinstvena praksa     – To je apsolutno potrebno, posebno radi postizanja jedinstvene sudske prakse i jedinstvenih pravnih stanovišta. Taj sud bi uspostavljao i riješavao pitanja nadležnosti. Sadašnje nadležnosti su veoma često upitne, stalno u praksi imamo pitanje koji zakon se treba primjenjivati po pitanju stvarne i mjesne nadležnosti. To bi sve rješavao vrhovni sud – kaže Jurišić za "San". On dodaje da trenutno djelimično takvu ulogu ima Sud BiH, ali da "to nije to".- Mislim da bi se eventualni vrhovni sud BiH mogao lijepo urediti po principu nekadašnjeg Saveznog suda SFRJ – smatra Jurišić. On također nije za ukidanje entitetskih vrhovnih sudova, jer kaže da isti imaju "posla preko glave".

Izmjena Ustava                   Prvi čovjek Vrhovnog suda RS-a Želimir Barić izjavio je da osnivanje državnog vrhovnog suda nije od ključnog značaja, napominjući da takva institucija, nije predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom, te da njeno uspostavljanje iziskuje izmjene Ustava BiH.- Nije potrebno formiranje vrhovnog suda BiH, jer u zemlji ima mnogo važnijih političkih i socijalnih problema od formiranja takvog suda – izjavio je Barić. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku