hamburger-icon

Kliker.info

Ministri iz SDA protiv : Usvojen budžet BiH za 2012. godinu

Ministri iz SDA protiv : Usvojen budžet BiH za 2012. godinu

18 Aprila
15:50 2012

Vijeće ministara BiH usvojilo je Nacrt budžeta za 2012. godinu bez glasova ministara za sigurnost i odbranu iz SDA, Sadika Ahmetovića, odnosno Muhameda Ibrahimovića.Ahmetović je nakon sjednice Vijeća ministara rekao da će, ukoliko budžet za ovu godinu bude usvojen u Parlamentu BiH, država biti stavljena u invalidska kolica.On je podsjetio da je SDA ranije izašla sa stavom da će fiskalni okvir dovesti BiH u tešku situaciju u kojoj će institucije teško funkcionirati.Kako je u utorak saopćio predsjednik te stranke Sulejman Tihić, stranka na čijem je on čelu nije konsultirana u procesu donošenja globalnog fiskalnog okvira."Ukoliko ovakav budžet bude usvojen, njegove nedostatke ćemo vidjeti u drugom dijelu ove godine.

Na ovakav način se država BiH stavlja na invalidska kolica i njeno kretanje prema evroatlantskim integracijama bit će otežano", kazao je Ahmetović."Ovo je jedan težak udar za institucije za provođenje zakona i uvjeren sam da će BiH trpjeti štetu zbog toga. Svako obrazloženje koje podrazumijeva neulaganje u policijske agencije i agencije za provođenje zakona nisam mogao prihvatiti, budući da je sigurnost svake zemlje pretpostavka za njen razvoj", objasnio je Ahmetović.On je kazao da bez sigurnosti nema stranih ulaganja i nema novih radnih mjesta."Nakon svih obrazloženja koje sam dao, na sjednici Vijeća ministara nije bilo sluha da se ove primjedbe uvaže. Sve aktivnosti na istragama iz oblasti organizovanog kriminala, terorizma, ratnog zločina i tako dalje bit će paralizirane", objasnio je Ahmetović.Danas će SDA održati sjednicu Predsjedništva te stranke, na kojoj će odlučiti o daljim koracima po pitanju budžeta.

Nelegalnosti                Budžet je donesen na nelegalan način, prokomentirala je SBiH. Posljednji budžet BiH je na legalan i legitiman način donesen u decembru 2009. godine za 2010. godinu. Od tada niti jedan budžet države Bosne i Hercegovine nije usvojen na osnovu zakonskih procedura, na čemu je SBiH stalno insistirala i upozoravala, navedeno je u saopćenju."U zadnje dvije godine država i njene institucije funkcioniraju na osnovu odluka o privremenom finansiranju ili retroaktivno usvojenih budžeta, naravno uz kršenje Ustava, zakona, procedura i rokova.Vlast šestorke smatra svojim velikim uspjehom i političkim dogovorom što je budžet za 2011. usvojen u martu 2012. godine.Ovakvim pristupom je ozbiljno bilo dovedeno u pitanje i servisiranje vanjskog duga. Nova vlast sada praktično ubjeđuje građane Bosne i Hercegovine da je dobro što će za ovu godinu imati državni budžet na nivou 2008. godine, a koji se donosi u drugom kvartalu tekuće godine.U isto vrijeme se povećavaju budžeti entiteta, što je nedopustivo", citat je iz saopćenja. Na ovaj način žele se reducirati aktivnosti državnih ministara i finansiranje zakonima preuzetih obaveza, što se pokušava pravdati mjerama štednje, smatra SBiH. (Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku