hamburger-icon

Kliker.info

Milorad Dodik napao Islamsku zajednicu u BiH: “Laži, poluistine i političke kvalifikacije”

Milorad Dodik napao Islamsku zajednicu u BiH: “Laži, poluistine i političke kvalifikacije”

31 Decembra
20:58 2022

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS, oglasio se na Twitteru komentarišući slučaj “državne imovine”.

Dodik je naveo da je pitanje državne imovine riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i da niko pa ni “Islamska vjerska zajednica ne može promijeniti tu činjenicu”.

Dodik je, u nekoliko odvojenih tvitova, zaključio da je Islamska vjerska zajednica u BiH od “uspostavljanja dejtonske BiH najsnažnija politička opcija kod muslimana i da je gotovo u potpunosti neprimjereno uključena u politička dešavanja u BiH”.

Mišljena je da je poglavar Islamske vjerske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, poput katoličkih biskupa i pravoslavnih episkopa, može da brine o imovini Islamske vjerske zajednice, ali da je “nedopustivo da se vjerska zajednica bavi političkim pitanjem par ekselans”.

Dodik je i ovog puta vrijeđao.

“Laži, poluistine i političke kvalifikacije, kojima je pribjegla Islamska vjerska zajednica, nisu dostojne ni manje ozbiljne organizacije od jedne vjerske zajednice”, objavio je Dodik na svom Twitter profilu.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini danas je izrazila zabrinutost velikog broja svojih pripadnika “novonastalom eskalacijom separatističkog djelovanja vlasti u entitetu RS i izostankom ozbiljne reakcije većine domaćih političkih faktora, kao i visokog predstavnika i međunarodne zajednice”.

Podsjetimo, Narodna skupština RS usvojila je 28. decembra po hitnom postupku neustavni Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, iako je Ustavni sud u presudi istakao da NSRS nema nadležnosti, niti se može baviti regulisanjem ovog pitanja.

(Radiosarajevo.ba)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku