hamburger-icon

Kliker.info

Milorad Dodik ima prijedlog : Srbi iz Republike Srpske da se biraju u Skupštinu Srbije?!

Milorad Dodik ima prijedlog : Srbi iz Republike Srpske da se biraju u Skupštinu Srbije?!

22 Novembra
16:42 2015

milorad-dodikPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da bi bilo dobro za Srbe u Republici Srpskoj da ih Srbija integriše u svoj izborni sistem.Dodik je istakao da to ne znači da Srbi iz RS treba da budu politički faktor koji bi dominirao ili odlučivao o Srbiji, ali da bi moglo da se, na primjer, pet poslaničkih mjesta da Republici Srpskoj.

“Tih pet nikada ne mogu biti odlučujući faktor, ali bi bilo važno za nas da možemo da biramo pet poslanika u Skupštinu Srbije”, rekao je Dodik za Radio Republike Srpske i Radio Beograd.

On je istakao da Kosovo jeste jedno od ključnih državnih interesa i pitanja za Srbiju i njen integritet, ali da je Republika Srpska ključno nacionalno i regionalno pitanje Srbije jer u Srpskoj živi 1,3 miliona Srba.

“To je legitimno pravo Srbije kao države, kao što i druge države, poput Mađarske, brinu o dijelovima svojih nacija”, rekao je Dodik.

On je naglasio da Srbija ima korektan politički stav prema BiH koji se odnosi na podršku Dejtonskom sporazumu i poštovanje unutrašnjih dogovora i nemiješanje u njih.Ističući da je saradnja Srpske i Srbije uvijek veoma dobra, Dodik je ocijenio da u sadašnjoj strukturi vlasti Srbije osjeća daleko više entuzijazma za saradnju sa Srpskom nego prethodnih, što razumije s obzirom da je Srbija tada bila u velikim problemima u vezi sa Kosovom i sa pritiskom stranaca.

“Moje je da sarađujem sa vlastima Srbije, a ne da biram ko će u Srbiji biti vlast”, rekao je Dodik i naveo da su Srbija i Srpska u proteklom periodu uspjele riješiti mnogo praktičnih pitanja poput zajedničkog obilježavanja događaja iz srpske nacionalne i državne historije.

Govoreći o zajedničkoj sjednici Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH početkom novembra u Sarajevu, Dodik je rekao da se Savjet ministara BiH i ljudi iz Sarajeva lažno predstavljaju kao jedini predstavnici BiH, što nije tačno.”Vidjelo se to i na rezultatima sjednice – potpisano je nekoliko memoranduma od kojih su tri isključivo vezana za nadležnost entiteta, a druga dva moraju da imaju saglasnost entiteta”, rekao je Dodik i zaključio da su za to jedino mjesto bile entitetske vlade.

(Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku