hamburger-icon

Kliker.info

Milorad Dodik bacio rukavicu Inzku : Visoki predstavnik me ne može smijeniti!

Milorad Dodik bacio rukavicu Inzku : Visoki predstavnik me ne može smijeniti!

08 Avgusta
04:12 2015

Dodikref505Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ga visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ne može smijeniti, već to eventualno može učiniti jedino narod, koji ga je i izabrao.”Može Inzko da donese tu odluku, samo ne znam ko će je prihvatiti. Ja neću jer on me nije ni izabrao, ja nisam njemu partner”, rekao je Dodik.

“Arogancija umjesto razgovora”

Dodik je za TV Pink tri naveo da je visoki predstavnik u BiH institucija koja je kršila međunarodni sporazum na štetu Republike Srpske, da ne može da bude adekvatan partner i da pokazuje aroganciju, umjesto da se sjedne i razgovara.

“Možda je na samom početku i bilo potrebe za nekim mjerama, ali ovo je prevršilo svaku vrstu dobrog ukusa i odnosa prema međunarodnom sporazumu. Ovo mora da se raščisti i to ne kad on ode, nego sad dok je još tu”, smatra Dodik.

Kada je riječ o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH u Republici Srpskoj, Dodik je rekao da očekuje da će Ustavni sud do kraja mjeseca utvrditi da li odluka Narodne skupštine Srpske o tom pitanju ugrožava vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

“Ja ne vjerujem. Ne možete zdravom logikom da nađete bilo kakav dokaz o tome, ali to mora da uradi sud neutralno i stručno i da nam saopšti”, naveo je Dodik, napominjući da je referendum usmjeren na to da se Republici Srpskoj vrate prava oteta “nasiljem visokih predstavnika”.

Politička žrtva

Dodik je napomenuo da tu nije važno ko će biti politička žrtva, da li on ili neko drugi, ali i istakao da vjeruje da će istina i pravda jednog dana pobijediti.

Prema njegovim riječima, ako se prihvati demontaža Republike Srpske, Srbi u BiH će doživjeti sudbinu sunarodnika iz Hrvatske, Kosova i Metohija ili drugih prostora bivše Jugoslavije gdje su marginalizovani, prava im umanjena i gube identitet.

Dodik je ponovio da je BiH “nazor država”, koja ne može da preživi i opstaje jedino zato što postoji nasilje visokih predstavnika i međunarodne zajednice.

“Raduje me kada primijetim da u bošnjačkim političkim krugovima sve češće govore – od ove zemlje nema ništa. Ja to znam već godinama. Moj poriv proizilazi iz činjenice da ne želim da živim u zemlji od koje nema ništa”, kaže Dodik.

On je istakao da se ne može živjeti u zemlji gdje su važniji strani ambasadori od izabranih funkcionera i gdje postoji toliko poltronstvo lokalne političke bošnjačke elite u Sarajevu, koja ne želi da donese nijednu odluku dok joj to ne odobre iz američke ili neke druge ambasade.

BiH i veliki sistemi

“U takvoj zemlji se ne može živjeti, tu nemate partnere, ne možete da napravite ekonomiju. BiH nikada nije živjela kao samostalan državni entitet, uvijek je bila dio velikih sistema”, rekao je Dodik.

Govoreći o EU, Dodik je ukazao da se ne smije ući u velike integracije, a izgubiti identitet, da Brisel ne može upravljati u BiH na način na koji želi.

“Ne možete da nam pošaljete deset ambasadora, koji drže i pravosuđe i policiju, ubacuju svoje razne agenture, vršljaju po BiH. S tim ne mogu da se pomirim. Otkud njima pravo da se miješaju u upravljanje zemalja u koje dođu? BiH je zato kretenska zemlja što je pustila da ambasadori koji dolaze upravljaju njom”, ocijenio je Dodik, navodeći da su ambasadori samo tenhička lica svojih zemalja.

Dodik je istakao da Srpska treba da se bori za sebe i pokaže sposobnost da što bolje organizuje svoju zajednicu u kojoj će se Srbi okupiti oko svojih ciljeva i očuvati autonomiju.

“Nijedna autonomija na svijetu nije sebe ukinula, nego je jačala. Ne može se očekivati od nas da prihvatimo ukidanje automonije. Mogu da nađu nekog poltrona koji će pokušati nešto prodati”, rekao je predsjednik Republike Srpske.

On je ocijenio licemjernim to što Evropa Republici Srpskoj ne dozvoljava referednum, dok ga Škotska ima, a Velika Britanija najavljuje.

“Koja je to Evropa, različitih standarda i prava? Izvinite, takva me Evropa ne interesuje”, rekao je predsjednik RS-a.

Govoreći o odnosima u regionu, Dodik je naveo da Srbi treba što prije da se odreknu jugonostalgije, te istakao da je tužno kada se u Hrvatskoj, naročito u Lici mogu vidjeti samo srušene srpske kuće.

“To je tužno i za samu Hrvatsku. Ne može ona to naseliti, jedino ako ove velike migracije koje sada gledamo ne dovedu neke nove narode na ovim prostorima”, naveo je Dodik, ocjenjujući da je Srbija kolateralna šteta politike Evrope prema migrantima.

(Kliker.info-Srna)

Podijeli

Jedan komentar

 1. harun
  harun 08 Avgusta, 13:10

  Pogledajte kako zlikovci i oni sto su vrsili etnicko ciscenje i izvrsili
  GENOCID kako i dalje pokusavaju da lazu i
  da lazima se opradaju,
  pogledajte pocev od 2:40.min.!
  https://www.youtube.com/watch?v=mjgcFphO9RY

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku