hamburger-icon

Kliker.info

Milorad Barašin: Optužuju nas jer smo dirnuli u krupni kriminal

Milorad Barašin: Optužuju nas jer smo dirnuli u krupni kriminal

24 Novembra
20:46 2010

Optužbe Evropske komisije o korupciji u Tužilaštvu BiH posljedica su pritisaka na ovu instituciju jer ona trenutno radi na velikim predmetima koji su u interesu BiH, tvrdi Milorad Barašin, glavni tužilac ovog tužilaštva. "Cilj svega što se dešava oko nas je da se mi zabavimo sami sobom i da ne radimo ono za što smo plaćeni i zašto smo osnovani", ističe Barašin.Kaže da će istrage o ratnom zločinu u slučajevima "Dobrovoljačka" i "Tuzlanska kolona" uskoro biti okončane i ističe da dok je on na čelu Tužilaštva BiH nikada neće biti podignute isforsirane optužnice.Barašin poručuje i da se neće povući sa čela Tužilaštva BiH bez obzira na pritiske. 

NN: Zašto Tužilaštvo BiH ima najlošiju saradnju u regiji sa Tužilaštvom Srbije, kako je nedavno rekao Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine Srbije?

BARAŠIN: Teška je to kvalifikacija. Da postavim kontra pitanje: kako je moguće da odlično sarađujemo sa Tužilaštvom za organizovani kriminal Srbije? Tu imamo vrhunske rezultate. Sarađujemo i sa Tužilaštvom za ratne zločine, međutim sa tim tužilaštvom pojavljuje se nekoliko predmeta koji su u interesu obje države. Mi smo počeli prvi istrage u tim predmetima i mi te istrage treba i da okončamo jer u pravu je osnovno pravilo "prvi u vremenu, jači u pravu".U budućnosti ova dva tužilaštva moraju da sarađuju i bez te saradnje nema rada i nema progona počinilaca krivičnih djela. Mi moramo poštovati propise svojih država. Da bi sarađivali sa tužilaštvima u regionu, ja, kao i svi tužioci Tužilaštva BiH, moram poštovati zakone BiH. Niko nije izvan zakona.

NN: Da li to znači da Tužilaštvo Srbije ne poštuje zakone BiH?

BARAŠIN: Oni poštuju zakone svoje države. U svom osnivanju i po svom zakonu Tužilaštvo Srbije za ratne zločine ima univerzalnu nadležnost. Oni mogu da za ratne zločine hvataju i optužuju sve osobe,  dakle i osumnjičene za zločine izvršene u BiH. Mi nemamo saglasnost da hapsimo na prostoru teritorije Srbije. To je ta razlika. Zato sam rekao da je to stvar politika da se sklopi dogovor. Mislim da će se ovi problemi prevazići.

NN: Glavni kamen spoticanja u saradnji s Tužilaštvom Srbije su predmeti "Dobrovoljačka" i "Tuzlanska kolona". Da li je normalno da ove dvije istrage u Tužilaštvu BiH traju ovako dugo?

BARAŠIN: Na ovim prostorima ništa nije normalno. Zna se koliko bi istraga trebalo da traje. No, kad se radi o komplikovanim i složenim predmetima, te istrage traju znatno duže i ti predmeti će biti uskoro okončani i donesene tužilačke odluke. E sad, da li će se te odluke nekome sviđati ili ne, to je drugi problem. Tužioci za optuženja ili za oslobađanje od optuženja moraju imati dokaze. Bez dokaza nema valjane optužnice, ni valjanog postupka.

NN: Kako komentarišete otvoreno pismo Staše Košarca, šef tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženje nestalih RS, koji Vas je pozvao da prestanete tražiti opravdanja i počnete podizati optužnice i za ratne zločine nad Srbima?

BARAŠIN: Nisam dobio to pismo, o njemu znam iz medija i zato ga sad ne mogu komentarisati. Kada dobijem pismo ja ću tom mladom, nadobudnom i nekorektnom gospodinu odgovoriti onako kako ja mislim, profesionalno i stručno. To pismo smatram jednom vrstom pritiska na ovu instituciju. Dok sam ja na čelu Tužilaštva BiH nikada neće biti podignuta isforsirana optužnica.

NN: S obzirom na takav stav, mislite li da uskoro možete biti u situaciji da više ne budete na funkciji glavnog tužioca?

BARAŠIN: Izabran sam na mandat od šest godina i ja ću, bez obzira na sve pritiske, izdržati sve i svoj mandat dovesti do kraja veoma uspješno. Ova institucija, od kada sam ja na čelu, ima rezultate. Ko to hoće da vidi može da vidi, a ko ne želi uvijek može tražiti negativnosti. Nikad se neću povući pod bilo čijim pritiscima. Mogu otići sa ove funkcije samo ako budem to želio ili u slučaju teže bolesti, a zdrav sam još.

NN: Kažete da Tužilaštvo ima dobre rezultate, no u najnovijem izvještaju Evropske komisije o napretku BiH navedeno je da u Tužilaštvu BiH ima interne korupcije i curenja informacija?

BARAŠIN: Pojam interne korupcije znači povezanost s određenim kriminalnim grupama. Neko će morati da obrazloži o čemu je riječ i ko je dao te podatke jer su u pitanju ozbiljne optužbe.Kolegij Tužilaštva BiH je zauzeo stav i predstavnici EK u utorak dolaze u Tužilaštvo da raspravimo o toj rečenici. Da bi nekog optužio, moraš imati dokaze. Ako bude dokaza o internoj korupciji u Tužilaštvu BiH, za što nas optužuje EK, ti pojedinci će morati odgovarati. Mi smo spremni da raščistimo u svojim redovima. Kao glavni tužilac odgovorno tvrdim da interne korupcije unutar ove institucije nema. Ko pokaže dokaze prihvatićemo ih, ali na neke nesuvisle optužbe mi ne nasjedamo.Cilj svega što se dešava oko nas je da se mi zabavimo sami sobom i da ne radimo ono za što smo plaćeni i zašto smo osnovani. Kad dirneš u krupni kriminal odmah se pojavljuju određeni problemi. Ima nekoliko ključnih predmeta koji su od interesa za državu, a što je od interesa za državu postaje u datom trenutku i smetnja našem radu i smetnja negativnim strukturama u društvu. Ovdje neko mora da pobijedi. Tužioci moraju da pobijede.

NN: Tvrdite da je i Evropska komisija dio tih pritisaka na Tužilaštvo BiH?

BARAŠIN: Zna se ko Evropskoj komisiji i njenim predstavnicima daje podatke. Zna se ko ide na razgovore iz Tužilaštva i iz nevladinog sektora, raznih organizacija i ostalo. U svom ovom tužilačkom poslu ja ne vjerujem nikom.

NN: Ne vjerujete nikome osim sebi i svojim saradnicima?

BARAŠIN: Vjerujem samo sebi i svoje suradnike provjeravam i trenutno njima svima vjerujem jer me nisu izdali i prevarili. A kad me izdaju i prevare zna se gdje im je mjesto.

Karakter rata

NN: Izjavili ste nedavno da se saradnja tužilaštava Hrvatske i Srbije "lomi preko leđa građana BiH". Možete li pojasniti ovu izjavu?

BARAŠIN: Hrvatska i Srbija zbog svojih političkih interesa određene stvari lome preko BiH. Karakter rata i pojedinih događaja u BiH nije isti kao u Hrvatskoj ili u Srbiji. Srbija je ratovala, ali na tuđoj teritoriji, a Hrvatska je ratovala na svojoj teritoriji i znate kako je to završilo. Ja kao tužilac o tome ne želim da pričam jer se već uključujem u domen politike, a nastojim samo da radim svoj tužilački posao.Davud Muminović (Nezavsne novine)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku