hamburger-icon

Kliker.info

Miljenko Jergović: Ako su navijači kriterij, onda ni Split i Zagreb ne mogu biti u istoj državi

Miljenko Jergović: Ako su navijači kriterij, onda ni Split i Zagreb ne mogu biti u istoj državi

09 Oktobra
06:52 2011

Neredi u Sarajevu su znak i potvrda da bosanski narodi ne mogu zajedno u jednakoj mjeri u kojoj su navijački neredi između Torcide i Bad Blue Boysa dokaz da Split i Zagreb ne mogu živjeti u istoj državi. Ovako je "zagrebačko-sarajevski" književnik Miljenko Jergović iznio svoj stav za Slobodnu Dalmaciju nakon navijačkih nereda koji su se za kratko vrijeme dogodili u Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu. Jergović, dakle, nema ama baš ništa s jednom od uvodnih rečenica u tekstu SD-a, a koja kaže: "Veliki navijački neredi u Sarajevu još jednom su otvorili pitanje smisla postojanja i opstanka Bosne i Hercegovine".

Na upit novinara jesu li inicijatori nereda doista politički instruirani od HDZ-a BiH, i na njegov subjektivan stav prema kojem "Dakle, ako je suditi po navijačima, oni bi najradije da Bosne nema", Jergović je odgovorio kako nikakvi navijački neredi ne mogu biti potvrda nikakvih političkih procesa."S time se naprosto pretjeruje. Ako navijači rade sranja, to nema toliko veze sa stanjem u društvu i državi, kako se to obično pripisuje", odgovara Jergović i nastavlja:

"Neredi u Sarajevu su kompleksni. Prema informacijama s Federalne televizije, na stadionu Grbavica prvi su probleme počeli praviti pripadnici Torcide s teritorije Bosne i Hercegovine, što bi se reklo, Torcida HVO. To je jedna strana priče, i to je za svaku osudu. Međutim, ono što me zasmetalo kod reakcija FTV-a, Željezničara, za kojeg inače i sam navijam, i općenito sarajevske javnosti, jest to da se belaj koji je učinila Torcida ističe, što i treba, ali da se istovremeno napadi na navijače Hajduka i automobile s hrvatskom registracijom potiskuju i ignoriraju, ili im se daje puno manji značaj nego što treba. To je onaj dio koji meni ide na živce, jer je tako tipičan za nas".

Dodaje kako na Balkanu čovjek uvijek stekne dojam da je jedna strana kriva za nerede, te da su to obično gosti."Hoće li nogometni navijači određivati ustrojstvo neke države, kakva god ta država bila? To bi bilo potpuno huliganiziranje politike. Neredi u Sarajevu su znak i potvrda da bosanski narodi ne mogu zajedno u jednakoj mjeri u kojoj su navijački neredi između Torcide i Bad Blue Boysa dokaz da Split i Zagreb ne mogu živjeti u istoj državi", zaključio je Jergović. (Kliker.info-Seebiz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku