hamburger-icon

Kliker.info

Milijarder Soros tvrdi : Prijeti nam nova Velika depresija, EU je na rubu

Milijarder Soros tvrdi : Prijeti nam nova Velika depresija, EU je na rubu

16 Septembra
06:13 2011

Poznati milijarder George Soros tvrdi da Europi ponovno prijeti Velika depresija. Prema njegovom mišljenju, ukoliko europski lideri ne povuku nekoliko ključnih radikalnih mjera, uključujući i osnivanje zajedničke riznice, ponovit će se scenarij iz 1929.

Posljedice nesagledive             Političare upozorava i na mogućnost bankrota Grčke, Portugala i Irske koje bi potom mogle izaći iz eurozone."Čak i ako se katastrofa i može izbjeći, jedno je sigurno – pritisak da se reducira deficit eurozonu će gurnuti u još dublju depresiju. To će imati i velike političke posljedice", napisao je Soros u kolumni za New York Review of Books i Reuters. Pripremajući se za bankrot i izlazak iz eurozone zemlje u trenutno najgoroj situaciji trebale bi, prema Sorosevom mišljenju, poduzeti nekoliko mjera. Riječ je o zaštiti bankovnih pologa, zadržavanju funkcioniranja banaka da bi im gospodarstva ostala u pokretu te stavljanju europskog bankarskog sustava pod europski nadzor, a ne nacionalni.

Ništa bez novca                               Osamdesetjednogodišnji fond menadžer upozorava da će za sve to biti potreban novac no i dodaje da alternativa ne postoji ukoliko se ne doda sastojak koji je za to potreban. "To je Europska riznica s pravom oporezivanja, a time i posuđivanja novca", pojašnjava i ističe kako će za taj potez biti potreban i novi ugovor Europske unije. Nakon odluke o zajedničkoj europskoj riznici, Vijeće Europe bi moglo ovlastiti Središnju europsku banku da procjenjuje rizike spašavanja nečije likvidnosti. "To je jedini način da se spriječi nova Velika depresija", zaključuje Soros.  (Kliker.info-Danas)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku