hamburger-icon

Kliker.info

Milanović u Kupresu: Savezništvo HVO i Armije BiH nestalo, a nije trebalo

Milanović u Kupresu: Savezništvo HVO i Armije BiH nestalo, a nije trebalo

03 Novembra
15:18 2022

Predjsednik Hrvatske obratio se pristunima na obilježavanju oslobađanja Kupresa, gdje je govorio o danima agresije na BiH i sadašnjoj političkoj situaciji.

Milanović je zatim Daytonski mirovni ugovor nazvao “međunarodni ugovor o podjeli utjecaja”.

“O tome riječ-dvije. Ta BiH kao međunarodni ugovor o podjeli utjecaja vlasti BiH uz suglasnost sviju oko stola. Taj dogovor je osnova vaše slobode i dobrog osjećaja života u BiH koju uvijek ističem kao prijateljsku i drugu državu ali državu u kojoj žive Hrvati kojih ima sve manje i manje i čija se politička prava gaze. To se nije promijenilo ni na ovim izborima. Princip nepravde i nepoštenja je ostao, da onaj drugi bira mog predsjednika. To se mora promijeniti. Za to će vam trebati pomoć Hrvatske. U Hrvatskoj se svi slažemo oko toga šta u BiH treba očuvati. Imamo dobar početak. Energija će se pretvoriti u jedinicu snage. EU i NATO su instrumenti kojima možemo pomoći sebi i Hrvatima u BiH.”  rekao je predsjednik Hrvatske.

Na ceremoniji je pored brojnih gostiju danas u Kupresu govorio i presuđeni ratni zločinac Tihomir Blaškić.

Operacija Cincar kojom je oslobođen teritorij Kupresa bila je prva zajednička, iako potpuno odvojeno vođena, akcija snaga ARBiH i HVO-a. Kasnije su se u zajedničkim operacijama oslobodili i drugi teritoriji, nakon velikih vojnih uspjeha HVO-a i ARBIH potpisan je mirovni sporazum U Daytonu.

(N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku