hamburger-icon

Kliker.info

Milanović radije u Makarsku nego na razgovor sa Pelosi : “Poziv je stigao “prekasno”, a ona svakao za dvije sedmiice neće imati funkciju koju ima danas “

Milanović radije u Makarsku nego na razgovor sa Pelosi : “Poziv je stigao “prekasno”, a ona svakao za dvije sedmiice neće imati funkciju koju ima danas “

24 Oktobra
15:26 2022

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je kako je odbio poziv američkog veleposlanstva u Hrvatskoj da se susretne sa predsjednicom Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, koja je došla u Hrvatsku na prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme.

Navodeći da ga je Ambasada SAD u Hrvatskoj pozvala na sastanak, on je rekao da je poziv stigao “prekasno”, te da će dan provesti u Makarskoj.

“Da je došao američki državni tajnik, vjerojatno bih ostao u Zagrebu, ali ovako ne, jer nema razloga za to”, kazao je Milanović.

On je kazao i da je američki poziv vjerojatno bio kurtoazan, ali i da će za dvije sedmice  na izborima u SAD-u pobijediti republikanci pa da Pelosi više neće imati funkciju koju ima danas.

On je ponovio svoju ocjenu da bi obučavanje ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj bilo sudjelovanje u ratnom sukobu, a hrvatske obaveze u NATO-u ilustrirao je hipotetskim pitanje o – napadu Hrvatske na Srbiju.

“Hrvatska nema nikakvih obaveza prema Ukrajini. U slučaju da netko napadne Poljsku ili Litvu, to je druga stvar. Sporazum o NATO-u ne ide u detalje. Recimo, što ako Hrvatska napadne Srbiju? Evo jednog jutra se probudimo i napadnemo Srbiju. Ovo je fikcija, ovo je čisto metodološki za pojasniti. Mi napadnemo Srbiju i zarati. Jel’ nama treba NATO pružiti pomoć i zaštitu? Nemam pojma! Možda da, možda ne”, kazao je.

On je kazao da je obaveza iz NATO-ovog ugovora o priskakanju u pomoć iz 1949. godine.

“Tada je s jedne strane bio Staljin, a sa druge zapadne demokracije. Godina u kojoj je Sovjetski savez dobio i nuklearnu bombu. Dakle prošle su 73 godine. Svako pravilo živi svoj životni vijek i ja to pravilo doživljavam ozbiljno, ali potrebno je i naše razumno ponašanje da se ne uvalimo u veće probleme od onih koji nam trebaju”, uputio je Milanović retoričko pitanje.

Prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme se u organizaciji Ukrajine i Hrvatske održava 25. listopada u Zagrebu. Potvrđen je dolazak 42 izaslanstva iz 32 države.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku