hamburger-icon

Kliker.info

Milan Kučan, bivši predsjednik Slovenije: Milošević i Tuđman su poveli rat za podjelu BiH

Milan Kučan, bivši predsjednik Slovenije: Milošević i Tuđman su poveli rat za podjelu BiH

06 Aprila
11:20 2012

Prije 20 godina nije počeo rat u Bosni i Hercegovini već rat protiv BiH, izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za "Dnevni avaz" Milan Kučan, bivši predsjednik Slovenije i jedini preživjeli čelnik nekadašnjih šest jugoslavenskih saveznih republika. Kako ističe, njegova sjećanja na te događaje još su živa. On smatra da je međunarodna zajednica na vrijeme mogla spriječiti katastrofalne posljedice, ali da nijednog trenutka nije sumnjao da će BiH opstati i ostati nezavisna država.

Strahoviti kraj

– Ja sam mislio da treba odmah intervenirati i tražio sam, ne samo ja nego i drugi iz slovenskog rukovodstva, kanale prema međunarodnoj zajednici da im kažemo da na vrijeme interveniraju. Mi smo naslućivali da se to neće završiti samo na snajperima, već da će to imati strahovite posljedice. Nažalost, Srebrenica je samo stravični, krucijalni završetak – kaže Kučan. Bivši slovenski predsjednik bio je direktni učesnik i akter raspada bivše države, a posljednjih je godina u svojstvu savjetnika davao Evropskoj uniji i prijedloge za rješavanje zastoja u BiH. Njegov osnovni stav, koji je prenio i jučer, jeste da se situacija u zemljama regiona ne može posmatrati odvojeno.

– Za vrijeme procesa raspadanja Jugoslavije, za koji sam mogao naslutiti da će se dogoditi, a zbog ignoriranja međunarodne zajednice i nerazumijevanja pravih uzroka raspada, znao sam da će BiH najviše stradati. To se, nažalost, kasnije i potvrdilo. To je bio rat protiv BiH. On jeste kasnije dobio neke karakteristike etničkog sukoba, ali je, ustvari, to bio rat protiv BiH zasnovan na neostvarenom dogovoru između Miloševića i Tuđmana o podjeli BiH – ističe Kučan. Prema njegovim riječima, osnovni razlog za rat jeste upravo taj dogovor bivših predsjednika Srbije i Hrvatske, ali je međunarodna zajednica rat mogla spriječiti.

Mirni raspad

– Da, sve se moglo spriječiti da je međunarodna zajednica na vrijeme shvatila da je rok trajanja Jugoslavije, koja je bila vještačka tvorevina, istekao. Umjesto napora da je sačuva, trebala je svoje snage potrošiti na interveniranje u procesu raspada, kako bi se sve odvilo i miru. Govorim o procesu kontroliranog raspada. Ako pojednostavim, oni su smatrali da je Milošević gospodar rata i njemu treba udovoljiti, a onda će on preuzeti odgovornost za pacifikaciju ovog prostora – smatra Kučan. Uprkos tome, Kučan navodi da nikada nije imao dvojbu o tome treba li i hoće li BiH opstati i odbraniti nezavisnost. – Referendum je pokazao osnovnu želju sva tri naroda da žive u zajedničkoj zemlji. Nažalost, rat je promijenio mnogo toga. Dejtonski sporazum prekinuo je rat, ali je priznao njegove rezultate. Trebalo bi ponovo doći do dogovora o zajedničkom življenju, što bi moglo zamijeniti dijelove Dejtonskog sporazuma koji nisu život, a koji su BiH doveli do života poput onoga u luđačkoj košulji – dodaje on.

BiH je činjenica i to se mora uvažiti

Kučan ističe, komentirajući sve češće spominjanje tzv. mirnog razdruživanja u BiH, da je protiv bilo kakve priče o tome.
– Moj je stav da je BiH fakt i tako se treba prema njoj treba odnositi i tražiti rješenje unutar toga. Onaj ko govori o tome, mora preuzeti sve posljedice takvog govora. Nije moguće na takav način rješavati pitanje BiH, a da se ne gledaju posljedice i na druge probleme, na Kosovo, Albaniju, Makedoniju – dodaje Kučan.(Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku