hamburger-icon

Kliker.info

Milan Jovičić : Potrebne su nam ovakve nedaće , kako bi se i konačno osvjestili

Milan Jovičić : Potrebne su nam ovakve nedaće , kako bi se i konačno osvjestili

13 Februara
21:08 2012

Piše : Mr. Milan Joviočić (Za Dnevni avaz)

(Pita Mostarac komšiju, što ne očisti snijeg, a on mu odgovar: "Ta vidiš da je čist, što bi ga čistio".)

Mostar, ovaj jedinstveno podjeljeni grad, u ovom zimskom periodu, tako ilustrativno pokazuje sve nedaće podjela, što bi narod rekao "ako laže koza, ne lažu rogovi".Istočna kasaba je danima bez struje, a kada i dođe opet nestaje i tako do krajnjeg raspamećivanja ili osvješćenja njegovih građana.

Dotle su stalno blještava svjetla u zapadnom dijelu grada, koja nas upozoravaju na sve ljepote njihove "Herceg Bosne", njihovog sistema i ustroja tako efikasnih sistema, poput elektro distribucije, efikasnih komunalnih usluga, trgovačkih radnji dobro snabdjevenih i ostalog.Dakle, nekada i ljuti protivnici entiteta "HB", u ovakvim neprilikama istinski i zažale njeno nepostojanje i požele njen status suživota, jer znaju i umiju da se brinu o svojim građanima, u teškim i nenormalnim uslovima.

U zapadnom dijelu grada Mostara, obezbjeđuju se uslovi dostojni životu čovjeka.Sve pozitivne ocjene o Mostaru, gledajući i slušajući informativne televizijske emisije, samo su lažni prikazi ove realne i tamne strane bitisanja ovih građana. Svaka pojava Gradonačelnika i njegova priča radi priče, sramotna je i krajnje provokativna i drska, jer je on gradonačelnik jednoga dijela grada, koji niti jednoga trenutka ne egzistira u mraku.

Ovo je stvarnost i realnost Mostarske priče, a sve ostalo su laže za malu djecu.Istinski se građani i pitaju, da li će neko poslije svih ovih nedaća, nemarnosti i nepripremljenosti, zaista i odgovarati, zašto smo danima u mraku, što su nam radnje zatvorene, što se nemirnice u frižiderima kvare i što su građani željni mnogih životnih namirnica.

Mora se priznati, da postoji i svjetla tačka u ovome mraku i neimaštini, a to su naše pekare i njihovo osoblje, koje nas svakodnevno snabdijeva vrućim pekarskim proizvodima. Oni su za svaku pohvalu i zato im šaljemo jedno veliko hvala od građana, dok im parazitna administracija može za ovaj period oprostiti dio poreznih obaveza.

Veliki je broj nezaposlene omladine, dok monopolske firme poput "Elektroprivrede" i "Telekoma", koje sisaju pare od građana, nisu bile spremne platiti niti marke toj omladini, koja bi i nešto zaradila i očistila prilaze i prolaze, tamo gdje je najpotrebnije. Vjerovatno čuvaju pare za narednu izbornu kampanju njihovim mentorskim strankama i pojedincima.

Kažu da u ovome sistemu postoje i neke mjesne zajednice, koje eto nisu bile niti obavezne niti sposobne da organizuju akcije ćišćenja snijega i da golorukim građanima obezbijede potreban broj lopata. Postavlja se i pitanje, čemu ova silna administracija i gradska uprava sa nadležnim resorima, koja se pokazala totalno nesposobnom i nepripremljenom za ovakve neprilike.Narode, ovo je izgleda moguće sa vama i vašim glasovima, u ovoj napaćenoj Bosni i Hercegovini. Zato su nam i potrebne ovakve i slične nedaće, kako bi se i konačno osvjestili.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku