hamburger-icon

Kliker.info

Michael Brand : Dodikove riječi u Italiji su šamar svima koji se zalažu za državu BiH

Michael Brand : Dodikove riječi u Italiji su šamar svima koji se zalažu za državu BiH

29 Novembra
05:07 2011

"Funkcioneri Republike Srpske, koji nemaju interesa za funkcionalnu, zajedničku državu i koji neuvijeno prijete; ali i postojanje drugog entiteta sa apsurdnom strukturom, kakva nigdje u Evropi ne postoji – sve to ne predstavlja model za budućnost Bosne i Hercegovine." Ovo je rekao jedan od učesnika konferencije u italijanskom ljetovalištu Cadenabbia, poslanik Bundestaga Michael Brand. Njemačkog poslanika najviše je zabrinuo nastup predsjednika Republike Srpske i šefa SNSD-a Milorada Dodika. "Kako se Dodik predstavio ovdje u Cadenabbiji je u najmanju ruku neodgovorno. To što je rekao da se u nekoj budućnosti razradi i mehanizam za mirni razlaz, predviđen Ustavom, je igra sa vatrom. Dodik je na ovoj konferenciji jasno i glasno rekao: nisam Bosanac, nisam Hercegovac. To jasno pokazuje da on ne stoji iza Bosne i Hercegovine. Sve u svemu, njegove su riječi šamar svima koji se zalažu za državu Bosnu i Hercegovinu i njenu budućnost, koji čine nešto za njene građane. Politika ne može biti sama sebi svrha, politika se pravi za ljude, da žive bolje, da idu naprijed. Po tom pitanju stranačke vođe u BiH moraju puno toga naučiti", poručio je Brand.

Kritika Evropskoj uniji                             Dok se mi u Evropi sve više ujedinjujemo, predstavnici nekih bh. partija govore o stvaranju novog entiteta. Mislim da to ne može biti rješenje, podcrtava Brand, dotakavši tako još jedan akutni problem. "U BiH nam je potrebno manje entiteta i više kompetencija koje se odnose na zajedničku državu. Potrebno je i više kompetencija prebaciti na komune", smatra Brand.Zastupnik Bundestaga očekuje i više angažmana od Evropske Unije koju, kako kaže, karakteriše ne samo nedostatak ideja kad je u pitanju BiH, već i konkretnih dijela, poteza, što je uostalom, naglašava on,  i dovelo do toga da Dodik izgovara ovakve rečenice u Cadenabbiji 16 godina nakon Dejtonskog sporazuma. To je rezultat toga, kaže Brandt, što se ništa nije poduzimalo već se samo nijemo posmatrao ovakav razvoj situacije u BiH.

Brand upozorava one koji pale fitilj       Na pitanje može li se sa Miloradom Dodikom dalje pregovarati i raditi na stvaranju zajedničkih vlasti na nivou države, Michael Brandt je odgovorio da je to "odluka koja se tiče bh. politike. Formirati vladu nije pitanje njemačke politike ili Fondacije Konrad Adenauer (organizator konferencije, op.ur.), već bosanskohercegovačke politike. Naravno da je teško pregovarati s nekim iz čijih pora izbija da ne želi zajedničku državu BiH. Drugačije se njegove riječi ne mogu razumjeti. To je kao da je zapalio fitilj koji polako gori. To će naići na odlučan i energičan otpor u Njemačkoj. Znate da je kancelarka Angela Merkel u Beogradu jasno rekla da Srbija neće dobiti status kandidata za učlanjenje u EU ako ne bude progresa na Kosovu.  Isto važi i za državu BiH. To nisu entiteti već država koja se zove BiH. Stoga mogu samo upozoriti one koji pale fitilj da odustanu od toga jer nova povlačenja i pomicanja granica u Evropi ne vode ničemu dobrom i potpuno su neprihvatljiva."

O tome ima li na pomolu uopšte rješenja za BiH i da li su lideri dogovorili nešto u Italiji, Michael Brandt je rekao: "Savjetovanje u Cadenabbiji imalo je za cilj da sve učesnike okupi na jednom drugom mjestu, da osjete duh Konrada Adenauera, koji je ovdje stvarao prvi poslijeratni ustav Zapadne Njemačke. Ovdje je došlo i do prvih impulsa za pomirenje Njemačke i Francuske. Dakle, razgovori bh. lidera se nastavljaju. Poželio bih Bosni i Hercegovini da konačno nakon godinu dana dobije vlast na državnom nivou. BiH je potreban progres, a ne političari koji bježe od odgovornosti. Za ljude u BiH je šteta što stranačke vođe i političke elite i entitetski funkcioneri zastupaju više sopstvene interese nego interese svojih građana."  (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku