hamburger-icon

Kliker.info

Meteorolozi najavljuju nove padavine : BiH čeka novih 30 centimetara snijega!

Meteorolozi najavljuju nove padavine : BiH čeka novih 30 centimetara snijega!

06 Februara
07:22 2012

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, novi val snježnih padavina u Federaciji BiH možemo očekivati u večernjim satima naredne dvije noći, nakon čega poslije utorka slijedi stabilan period. No, prema prognozama najpoznatije svjetske internetske stranice s vremenskom prognozom "AccuWeather", BiH čeka novih 30 centimetara snijega! Danas i sutra možemo očekivati intenzivne snježne padavine, dok bi u srijedu trebao prestati padati snijeg. S druge strane, bh. klimatolog Željko Majstorović kaže da padavine neće biti obimne.

– U Sarajevu i Mostaru bilježimo sasvim nove rekorde visine snijega otkad postoji Hidrometeorološki zavod. U Sarajevu je jučer izmjereno nevjerovatnih 107 centimetara snijega, dok je u Mostaru snijeg napadao 82 centimetra. Dosadašnji rekord na ovom području bio je 37 centimetara, napadalo je duplo više. Mostarci nikada nisu vidjeli toliko snijega – kaže klimatolog Željko Majstorović.On navodi da se na zemlji dešavaju sve veće oscilacije temperature, zbog čega dolazi do velikih padavina kao i visokih temperatura.

– Konstatirali smo da povećana količina energije u atmosferi, zahvaljujući toploti, stvara sve veće turbulencije, tako da je vrijeme sve više promjenljivo. Tako je jučer za 24 sata izmjerena količina padavina na Bjelavama prelazila 66 litara po metru kubnom, kada se snijeg pretvori u vodu. To je do sada bio prosječan mjesečni iznos padavina – navodi Majstorović On upozorava da, ukoliko dođe do naglog povećanja temperatura, odnosno juga, možemo očekivati velike poplave. – Snijeg koji je pao zadržat će se duže, jer za sada nema čestih jugovina, kao što je to bilo prošlih godina koje su bile pod utjecajem "el ninja". Sada je "la ninjo", odnosno anticiklonski tip vremena. Za sada se ne vidi neko zatopljenje i rast temperatura, tako da će se snijeg lagano topiti. Ukoliko se desi jugovina, što je moguće, imat ćemo velike poplave. Kubni metar snijega značit će 70 litara vode – kaže Majstorović. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku