hamburger-icon

Kliker.info

Međunarodna krizna grupa : Bosna i Hercegovina je kao Jugoslavija

Međunarodna krizna grupa : Bosna i Hercegovina je kao Jugoslavija

13 Jula
19:36 2012

Samo temeljita ustavna reforma može riješiti duboku političku krizu u Bosni i Hercegovini i implementirati ključnu odluku Evropskog suda za ljudska prava o ukidanju etničke diskriminacije, stav je Međunarodne krizne grupe. Najnovija analiza Međunarodne krizne grupe ukazuje na to da je promjena neophodna, ali da pokušaj ishitrenog rješenja nosi veći rizik podrivanja krhkog etničkog balansa u BiH nego što bi doprinio poboljšanju prava manjina. Evropska unija je reformu učinila preduvjetom napredovanja na putu prema članstvu, ali su prethodni pokušaji revidiranja Dejtonskog sporazuma kojim je završen rat 1995. propali.
Odskočna daska
Napetosti između dva aspekta BiH federalizma – podjela na dva teritorijalna entiteta (Federaciju Bosne i Hercegovine i Republiku Srpsku) i tri konstitutivna naroda (Bošnjake, Hrvate i Srbe) – sve je teže pomiriti. Evropski sud za ljudska prava je 2009. donio presudu da je isključivanje manjina iz tročlanog predsjedništva i gornjeg parlamentarnog doma nezakonito. Sve glavne stranke se slažu da je promjena potrebna da bi se eliminisala diskriminacija, ali se ne slažu oko načina očuvanja prava tri konstitutivna naroda, posebno onih iz najmanje skupine – Hrvata.

– BiH mora iskoristiti odluku Evropskog suda kao odskočnu dasku prema stvaranju moderne ustavne strukture. Ne treba odgađati poduzimanje aktivnosti jer će ova reforma biti dug proces, a sljedeći koraci će odlučiti da li će zemlja preživjeti kako bi krenula prema Evropi ili započeti proces dezintegracije koji se neće mirno završiti, kazao je Marko Prelec, direktor Međunarodne krizne grupe za Balkan. EU bi trebala shvatiti da ne postoji lak način implementiranja ove odluke koji bi zadovoljio sve glavne političke stranke. Ona bi, skupa sa bh. liderima, trebala raditi na sveobuhvatnoj ustavnoj reformi, koja ne bi trebala biti preduslov pregovora o članstvu, već njen krajnji rezultat. BiH pati od neriješenih pitanja sličnih onima koja su dovela do raspada Jugoslavije, a neki na brzinu sklepani set amandmana bi mogao dodatno otežati održavanje cjelovitosti ove zemlje, smatraju u Međunarodnoj kriznoj grupi.
Tapkanje u mjestu
Dvije i po godine nakon sudske odluke u slučaju Sejdić – Finci, bh. lideri nisu postigli nikakav napredak u implementiranju te odluke i taj neuspjeh odgađa proces priključenja EU. U međuvremenu, državne institucije su izložene napadima, a politička kriza je sve dublja, posebno nakon kolapsa vlade u maju. Nova konstelacija stranaka pokušava da nametne kontrolu nad bivšim partnerima u državnoj i federalnoj vladi koji se još drže svojih pozicija. Perspektive su nejasne i napori na reformi Ustava su, uglavnom, postali usmjereni na cementiranje već ionako velike moći lidera glavnih stranaka umjesto na osiguravanje veće demokratije i političke odgovornosti. – Ne samo da je Ustav BiH sve veća prepreka pristupanju EU već on i onemogućava zdrave odnose među regijama i zajednicama u BiH. Na kraju, BiH mora krenuti jačem teritorijalnom federalizmu bez eksplicitne etničke komponente, istakla je Sabine Freizer, direktor evropskog programa Međunarodne krizne grupe.(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku