hamburger-icon

Kliker.info

Međunarodni monetarni fond : Sliijedi najgora ekonomska kriza nakon Velike depresije

Međunarodni monetarni fond : Sliijedi najgora ekonomska kriza nakon Velike depresije

10 Aprila
04:29 2020

Pandemija korona virusa pretvorit će ovogodišnji ekonomski rast  u negativan, izjavila je u četvrtak čelnica Međunarodnog monetarnog fonda, upozorivši da se svijet suočava s najgorom ekonomskom krizom od Velike depresije 30-tih godina prošlog stoljeća.

Pandemija će imati “najgore ekonomske posljedice od Velike depresije” 1929. godine, rekla je Kristalina Georgieva, koja je svoju procjenu dala uoči proljetnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke, prenosi Hina.

Najpogođenije će biti zemlje u razvoju i brzorastuća tržišta, dodala je, i oni će trebati stotine millijardi dolara strane pomoći.

“Prije samo tri mjeseca očekivali smo rast prihoda po glavi stanovnika u 160 naših zemalja članica u 2020. godini”, rekla je Georgieva.

Situacija se može i pogoršati

“Sada su se stvari okrenule naopako: očekujemo pad prihoda ove godine po glavi stanovnika u više od 170 zemalja”, kazala je ona.

Georgieva je dodala da očekuje djelomičan oporavak sljedeće godine, ako se pandemija ublaži u drugoj polovici ove godine.

Upozorila je da se situacija može i pogoršati.

Karantini koje su nametnule brojne vlade natjerale su kompanije na zatvaranje i otpuštanje ljudi.

Ranije ove sedmice je studija Ujedinjenih naroda pokazala da se 81 posto od svjetske radne snage, njih 3,3 milijarde, zbog epidemije suočilo s djelomičnim ili potpunim zatvaranjem radnog mjesta.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku