hamburger-icon

Kliker.info

Međunarodni monetarni fond : Pandemija će izazvati recesiju goru od krize 2008. godine

Međunarodni monetarni fond : Pandemija će izazvati recesiju goru od krize 2008. godine

24 Marta
05:00 2020

Pandemija koronavirusa izazvaće globalnu recesiju u ovoj godini, koja će biti gora od svjetske ekonomske krize 2008. i 2009. godine, ali se svjetski ekonomski proizvod može oporaviti u 2021, saopštio je Međunarodni monetarni fond.

Direktorica  MMF Kristalina Georgieva pozdravila je vanredne mjere koje su preduzele mnoge zemlje da bi unapredile zdravstvene sisteme i zaštitile kompanije i zaposlene, kao i korake koje su preduzele centralne banke da olakšaju monetarnu politiku.

MMF će izdvojiti finansijsku pomoć, rekla je direktorica  MMF uz napomenu da je 80 zemalja već zatražilo pomoć. MMF je spreman da izdvoji hiljadu milijardi dolara kao pozajmicu, navela je Georieva.

Svjetska banka od bogatih zemalja traži olakšice za siromašne

Predsjednik Svjetske banke David  Malpas rekao je da ta institucija može da odvoji 150 milijardi dolara u narednih 15 mjeseci da bi pomogla zemljama u razvoju u borbi protiv pandemije.

Zebnja za zdravlje i egzistenciju

Malpas je pozvao ministre finansija i guvernere centralih banaka grupe 20 najrazvijenijih zemalja, da zemlje G20 dozvole da najsiromašnije države suspenduju plaćanje bilateralnih dugova, dok se bore protiv zaraze.

Predsjednik Svjetske banke navodi da bi najsiromašnijim zemljama trebalo dozvoliti da resurse preusmjere na borbu sa virusom.

Svetska banka sprema projekte u 49 zemalja za borbu protiv virusa, a takođe je u konsultacijama sa Kinom i drugim ključnim zemljama, kako bi se obezbjedila brza proizvodnja i raspodjela neophodnih medicinskih sredstava zemljama u kojima vlada nestašica.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku