hamburger-icon

Kliker.info

Meddžida Kreso tvrdi : Referendum pomogao i Božidar Vučurević!

Meddžida Kreso tvrdi : Referendum pomogao i Božidar Vučurević!

01 Marta
15:59 2011

Široj javnosti malo je poznato da je aktuelna predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso 29. februara i 1. marta 1992. godine imala jednu od najznačajnijih uloga u provođenju referenduma o nezavisnosti naše zemlje, i to na području Hercegovine. Posebno u njenim istočnim dijelovima, gdje su tih dana hodale horde rezervista. A već je bilo napadnuto Ravno, koje su pripadnici JNA i rezervisti još u oktobru 1991. sravnili sa zemljom. – Ja sam bila predsjednica Izborne komisije u Trebinju. Osjećam to kao jedan mali kamen utkan u temelje današnje državnosti BiH. S ponosom se sjećam tog perioda i opasnosti kroz koje sam prošla. Ja sam, međutim, bila duboko svjesna važnosti rezultata koje je trebao donijeti taj referendum, pa sam sve te opasnosti zanemarila. Hvala Bogu, referendum je uspio i dobili smo nezavisnu državu – sjeća se Kreso u razgovoru za "Avaz". Kaže da su na ulicama Trebinja u vrijeme priprema referenduma o nezavisnosti hodali naoružani ljudi.

Skoro da je nevjerovatno da je, uprkos svemu, za kretanje Trebinjem dobila dozvolu od ratnog zločinca, eneralpotpukovnika JNA Pavla Strugara, inače komandanta Druge operativne zone prilikom opsade Dubrovnika.– Ne samo ja nego i članovi izbornih odbora bili su u velikoj opasnosti, jer su mnoga biračka mjesta paljena, na njih su bacane eksplozivne naprave… Ja sam ta mjesta morala zatvarati uz saglasnost s tadašnjim pomoćnikom ministra unutrašnjih poslova Avdom Hebibom i predsjednikom Republičke izborne komisije Mirkom Boškovićem. I sama sam bila izložena velikoj opasnosti. Spavala sam kod prijatelja, jer nisam smjela u hotelu. Nisam imala nikakvu zaštitu. Društvo su mi pravili neki povratnici iz Australije, lovac na krokodile, koji mi je bio tjelohranitelj i čuvao me – kaže Kreso.  

Otvorene škole

Ona je iznijela i frapantan podatak da joj je prilikom priprema za referendum pomogao i  Božidar Vučurević, ratni gradonačelnik Trebinja, koji se proslavio izjavom da će izgraditi "ljepši i stariji Dubrovnik ako bude trebalo"!– Božidar Vučurević zaista mi je, što je iznenađujuće, izašao ususret i dao materijale koje smo trebali. Otvorene su škole, mjesne zajednice, čitaonice… gdje smo postavili glasačka mjesta – otkriva Kreso. 

Pobjegla u cik zore

Nakon deset dana provedenih u Trebinju uoči i tokom referenduma, Kresu su iz tog grada u cik zore, između četiri i pet sati, izvukla dvojica pripadnika MUP-a RBiH, koje je na teren poslao Advo Hebib. Ponijeli su i glasačke materijale.– Bez ikakvog zaustavljanja otišli smo iz Trebinja. Tek u Stocu rekli su mi da je počeo rat,  da je ubijen srpski svat na Baščaršiji i da je došlo do blokade puteva. Tek tada sam se upoznala sa svim opasnostima i šta je sve moglo biti. Došli smo do Mostara i policajci su izborne rezultate naknadno predali u Sarajevu te su oni pribrojani ostalim rezultatima – govori Kreso.(Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku