hamburger-icon

Kliker.info

Masovni antivladin protest u Podgorici za vanredne izbore : “Hoćemo da nam djeci idoli budu nobelovci, a ne popovi” (Video)

Masovni antivladin protest u Podgorici za vanredne izbore : “Hoćemo da nam djeci idoli budu nobelovci, a ne popovi” (Video)

18 Novembra
04:14 2022

Pod sloganom „Ima nas“, ispred Skupštine Crne Gore u Podgorici 17.novembra protestvovalo je više od deset hiljada građana tražeći povlačenje izmjena Zakona o predsjedniku Crne Gore, dogovor oko izbora sudija Ustavnog suda i održavanje vanrednih parlamentarnih izbore.

Skup koji su obezbjeđivale jake policijske snage protekao je bez incidenata.

Građani, pristigli iz svih krajeva Crne Gore, nakon protesta prošetali su užim centrom Podgorice. Na skupu su dominirale državne crnogorske zastave, ali i Eu i SAD.

Nošeni su transparenti na kojima je pisalo: “Ima nas, za Crnu Goru, za EU”,”Evropo ne žmuri dok smrkava u Crnoj Gori”, “Sa fašizmom nema relaksacije”.

Govornici na protestu iznijeli su niz optužbi na račun parlamentarne većine, predvođene proruskim Demokratskim frontom, Demokratama i Građanskim pokretom Ura koji posljednja dva mjeseca odbijaju raspisivanje prijevremenih izbora i pokušavaju da formiraju novu Vladu.

Poslanik Demokratske partije socijalista Nikola Janović je ponovio zahtjev za održavanjem novih izbora.

“Izmjerimo se pred građanima, neka građani svakog stave na svoje mjesto i neka nakon tih izbora, Crna Gora bude ponovo slobodna. Ponižavanje ove države mora da prestane”, rekao je Janović naglašavajući da je vladajuću većinu “tužno gledati kako savijaju leđa pred tuđim zahtjevima”.

Konkretniji u optužbama prema vladajućoj većini je bio je funkcioner Socijaldemokrata Marko Rakočević:

“Branimo Crnu Goru od onih koji su spremni da je izdaju i prodaju za mrvice sa Vučićevog stola. Izdaju Crnu Goru Vučiću (predsjednik Srbije Aleksandar), a prodaju je Putinu (predsjednik Rusije Vladimir) za šaku ruskih rubalja.”

Reditelj Danilo Marunović je ukazao da su protesti upereni i protiv klerikalizacije Crne Gore.

“Nećemo dat, ni po koju cijenu, da nam djeca kleče po podovima, nego ćemo ih slati ne evropske i svjetske univerzitete. Nećemo da nam djeca ljube ruke ikome. Hoćemo da im idoli budu nobelovci, a ne popovi – poručio je Marunović.

Nebojša Mrvaljević iz Foruma slobodnih građana “Luča”, kao formalni organizator protesta je rekao da je peticiju za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, do sada potpisalo 30.000 građana.

Potom je pozvao na šetnju oko kako je rekao zarobljenih institucija.

Među prisutnima bili su funkcioneri opozicionih Demokratske partije socijalista predsjednika Mila Đukanovića, Socijaldemokratske partije, Socijaldemokrata, Liberalne partije.

Zahtjevi sa skupa korenspodiraju sa zahtjevima opozicije.

Izmjenama zakona o predsjedniku aktuelna parlamentarna većina pokušava da dio ingerencija predsjednika Đukanovića u dijelu predlaganja mandatara prebaci na Skupštinu.

Zahtjev za raspisivanje parlamentarnih izbora opozicija vidi kao izlaz iz političke krize u Crnoj Gori u kojoj su od početka godine pale dvije Vlade, a treća nije izabrana.Za regularno održavanje izbora neophodan je funkcionalan Ustavni sud. Trenutno taj sud nema kvorum za odlučivanje. U slučaju izbora to je jedina adresa za izborne žalbe, čije je rešavanje uslov da rezultati budu zvanični.

Ovo je drugi skup pod geslom “Ima nas” sa istim zahtjevima. Prvi je održan 8.novembra , takođe u Podgorici.

“]

(Kliker.info-RSE)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku