hamburger-icon

Kliker.info

Maslinova grančica : Obama uspio smekšati tvrde ljevičare

Maslinova grančica : Obama uspio smekšati tvrde ljevičare

19 Aprila
18:27 2009

“Obamina maslinova grančica ljevičarskoj Latinskoj Americi”, tako su svjetski mediji prokomentirali istupe američkog predsjednika Baracka Obame na summitu dviju Amerika, koji je jučer završen na Trinidadu, nakon čega je objavljeno i kako jedan od najžešćih kritičara američke politike, venezuelanski predsjednik Hugo Chavez, planira vratiti svojega veleposlanika u Washington. 
SAD bez udara          
Istodobno, bolivijski predsjednik Evo Morales rekao je na konferenciji za novinare tijekom summita dviju Amerika u Trinidadu kako je vidio da je američki predsjednik Barack Obama nastupio na summitu s pozicija ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja, ali i da kao predsjednik koji je na dužnosti već tri godine zna koliko je teško promijeniti politiku birokratske admnistracije. Morales je, međutim, izjavio i to da se prošlost ne može tako lako izbrisati i zaboraviti da su Amerikanci sponzorirali nedemokratske državne udare u Latinskoj Americi.- Samo SAD nema državne udare jer je to jedina zemlja u kojoj ne postoji američki ambasador – rekao je Morales i dodao da bi SAD trebao promijeniti osoblje svoje ambasade u Boliviji jer ono i dalje djeluje s pozicija Bushove administracije.Govoreći o Kubi, Morales je rekao da jedinstvo dviju Amerika ne može biti ostvareno bez uključivanja Kube. – Volio bih danas biti Obama. Kuba danas ima podršku svih zemalja svijeta osim SAD-a i Izraela. Ako bih ukinuo američki embargo, i ja bih imao podršku cijelog svijeta – rekao je  predsjednik Bolivije.
Gospodarska suradnja           
izjavi za Jutarnji list predsjednik Republike Gvajane Bharrat Jagdeo rekao je da je američki predsjednik Barack Obama nastupio na summitu s prosvijećenog stajališta, uvelike različitom od svojih prethodnika, dok je u izjavi za Jutarnji list ekonomski savjetnik predsjednika Obame Larry Summers rekao da su zatvorene plenarne sjednice, na kojima je uglavnom bilo govora o gospodarstvenoj suradnji i ekonomskoj krizi, postigle napredak. Na brifingu za novinare Summers je dodao da je predsjednik Obama, kao i na summitu G20, rekao da je kriza s kojom se svijet suočava najveća za našeg života. Također se zauzeo za promjenu načina funkcioniranja MMF-a i drugih međunarodnih financijskih institucija.

Ozbiljna situacija          diskusiji su i drugi lideri naglasili ozbiljnost situacije i izrazili zahvalnost za drugačiji i promijenjeni američki pristup problemima, izjavio je Summers. Na pitanje Jutarnjeg jesu li među onima koji su tako mislili bili i predsjednici Venezuele i Bolivije, dosdašnji najžešći kritičari, Summers je rekao da ne želi komentirati stavove drugih zemalja, ali da postoje znaci koji se mogu tumačiti kao želja za boljim odnosima sa SAD-om. – To, međutim, ne ovisi samo o rukovanju i osmijesima. Treba vidjeti što će se dalje događati – dodao je.

Anegdota sa sjednice                   Novinarima je Summers ispričao i malu anegdotu: na sjednci su gotovo svi sudinici prekoračili svojih predviđenih pet minuta govora. Kada ih je predsjedavajući, trinidadski premijer Menning, opomenuo, Obama je digao ruku i rekao: “Oprostite, ali ja sam ostao u okviru svojih pet minuta.”. (Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku