hamburger-icon

Kliker.info

Masakr u Norveškoj : Ovo je lice čovjeka osumnjičenog za krvave napade u kojima je ubijeno preko 80 ljudi

Masakr u Norveškoj : Ovo je lice čovjeka osumnjičenog za krvave napade u kojima je ubijeno preko 80 ljudi

23 Jula
06:02 2011

 Cijela Norveška grozničavo pokušava da dokuči šta je nagnalo 32-godišnjeg Andersa Behringa Breivika da u petak popodne izvrši dva krvava napada, kakva ta zemlja ne pamti.Broj smrtno stradalih još se tačno ne zna. Policija je za sada potvrdila da je u napadu u Oslu poginulo najmanje sedmoro ljudi, dok je na 50 kilometara udaljenom ostrvu Utoja ubijeno devet ili deset ljudi. Nezvanično, pak, broj umrlih penje  se preko 80, a strahuje se da je broj povrijeđenih i mnogo veći.Za sada, o motivima gotovo ništa da se ne zna, a u oskudnim nagađanjima Breivik se uglavnom povezuje sa desničarskim ekstremizmom.

U nedostatku pravih informacija, javnost u toj zemlji okrenula se njegovom Facebook profilu na kome je, između ostalog navedeno da je hrišćanin po vjeroispovijesti i konzervativac po političkom opredjeljenju, te da se sportski bavi lovom.Breivik sebe definiše kao ljubitelja klasične muzike, a među omiljenim djelima ističe knjige poput Tolstojevog "Rata i Mira", Orvelove "1984", Kafkinog "Procesa", "Kritike čistog uma", "Ilijade i Odiseje", "Levijatana"…Takođe, navodi svoje interese za masoneriju i političku analizu, a među uzorima ističe Vinstona Čerčila i Maksa Manusa, poznatu ličnost norveškog Pokreta otpora iz vremena Drugog svjetskog rata.Izvjesno je da će se u danima koji slijede svi ovi podaci pomno analizirati, u nadi da će baciti jasnije svjetlo na pozadinu masakra koji je izvršio. Za sada, tek je jedan policijski zvaničnik koji je insistirao na anonimnosti, izjavio kako je, čini se u pitanju, "izolovan čin bijesnog čovjeka".U međuvremenu, na Facebooku se bukvalnog svake minute povećava broj grupa koje okupljaju protivnike ovog, do prije nekoliko časova, potpuno anonimnog mladića.

Dekster i ratovi                   Jedan od omiljenih Breivikovih televizijskih junaka je Dekster, poznati serijski ubica, koji na malim ekranima hvata i ubija zločince koji su iznad zakona ili su zbog rupe u zakonu ostali na slobodi.Takođe, voli da igra kompjuterske igrice – World of Warcraft i Modern Warfare 2. (Kliker.info-Nezavisne novine)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku