hamburger-icon

Kliker.info

Masakr na otvaranju Ambasade SAD-a: Broj mrtvih popeo se na 43 (VIDEO)

Masakr na otvaranju Ambasade SAD-a: Broj mrtvih popeo se na 43 (VIDEO)

Maj 14
16:05 2018

Palestinian protesters carry an injured man who was shot by Israeli troops during a deadly protest at the Gaza Strip's border with Israel, east of Khan Younis, Gaza Strip, Monday, May 14, 2018. Thousands of Palestinians are protesting near Gaza's border with Israel, as Israel celebrates the inauguration of a new U.S. Embassy in contested Jerusalem. (AP Photo/Adel Hana)

Izraelska vojska ubila je najmanje 43, a ranila više od 1.800 Palestinaca tokom protesta koji se održavaju na liniji razdvajanja Izraela i Pojasa Gaze uoči otvaranja američke ambasade u Jerusalemu, javlja BBC.Pored bojeve municije, izraelske snage su ispaljivale i suzavac na hiljade Palestinaca koji su došli da učestvuju na protestnom skupu.

Otvaranje ambasade dešava se u vrijeme kada Palestinci obilježavaju 70. godišnjicu početka okupacije palestinskih teritorija.Sve palestinske frakcije u Gazi su podržale poziv na milionski marš povratka, tokom kojeg je najavljeno da će pokušati preći graničnu ogradu.

S druge strane, Izrael je ranije upozorio palestinske stanovnike u pojasu Gaze, da će rizikovati svoje živote ako se približe granici tokom planiranih masovnih protesta povodom otvaranja američke ambasade u Jerusalemu.

Izraelska vojska saopćila je putem letaka bačenih iz aviona da će “reagovati na svaki pokušaj oštećenja sigurnosne ograde ili pokušaja da se naudi bilo kojem vojniku izraelskih snaga odbrane (IDF) ili izraelskom civilu”, prenosi AP.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *