hamburger-icon

Kliker.info

Martin Raguž : BiH došla u cajtnot, bez pritiska izvana nemoguće do rješenja

Martin Raguž : BiH došla u cajtnot, bez pritiska izvana nemoguće do rješenja

02 Aprila
14:59 2018
Ključni politički akteri u BiH godinama nisu u stanju postići kompromis i dogovor o izmjenama Izbornog zakona, stoga je dobro što su se u ovu problematiku uključili i predstavnici međunarodne zajednice, kaže za Vijesti.ba delegat Kluba Hrvata u Parlamentu BiH i član Predsjedništva HDZ-a 1990 Martin Raguž.

On je ocijenio da nedavna upozorenja američke ambasadorice u BiH Maureen Cormack i šefa Delegacije EU u BiH, ambasadora Lars Gunnar Wigemarka o neophodnosi izmjena izbornog zakonodavstva u BiH zapravo predstavljaju plod uvida u stanje razgovora i kapacitete domaćih pregovarača.

“To je ozbiljno upozorenje političarima u BiH da moraju mnogo odlučnije i hrabrije ući u postizanje kompromisa, jer bez njega nije moguć dogovor o najvažnijem političkom pitanju, nakon izmjena Ustava BiH”, ističe Raguž, govoreći o zajedničkom blogu ambasadora Cormack i Wigemarka, koji su od domaćih političkih aktera zatražili da prionu na posao i dođu do izmjena izbornog zakonodavstva.

On upozorava da je BiH došla u cajtnot, jer je svega mjesec dana do raspisivanja izbora.

Imajući u vidu rezultate dosadašnjih tok pregovora i udaljenost ključnih političkih aktera, Raguž kaže da je teško očekivati dogovor u preostalom roku.

“Bez medijacije i ozbiljnog pritiska iz vana, bojim se da neće biti moguće doći do rješenja”, naglašava on u razgovoru za Vijesti.ba

Osvrnuo se i na jasne poruke koje su Cormack i Wigemark uputili u zajedničkom blogu o tome da se stranke prvo moraju fokusirati na prioritete koji uključuju Dom naroda FBiH i Mostar, a sačekati period nakon izbora za rješavanje ostalih pitanja, uključujući Predsjedništvo BiH, u skladu sa relevantnim presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

“Jasno je da se presude Ustavnog suda odnose na federalni Dom naroda i Mostar, a sasvim sigurno je da indirektno dotiču pitanje legitimiteta kada je u pitanju izbor za članove Predsjedništva BiH. Poznato je da pojedini domaći političari žele rješenje u paketu, a pojedini parcijalna rješenja. Ukoliko se želi postići kompromis, mora se napraviti veliki iskorak”, navodi Raguž.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH po prijedlogu SDP-a, DF-a i SBB-a koji će se naći na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH, ovaj delegat kaže da su tehničke izmjene vrlo važne, s obzirom na višeciklična negativna iskustva kada je u pitanju transparentnost izbornog procesa.

“HDZ 1990 se odavno zalagao za elektronsko glasanje, te za drugačiji način biračkih popisa, kao i za potpuno osiguravanje transparentnih uslova na biračkim mjestima, poput video-nadzora i skeniranja listića. Stoga, smatram da bi to bilo ohrabrujuće za birače, jer će se ispoštovati njihovo pravo i njihova volja, koji su značajnim dijelom u proteklim izbornim ciklusima bili ugroženi”, upozorava Raguž .

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku