hamburger-icon

Kliker.info

Margetić : Bivši generali HVO zbog šverca kokaina spremaju vojni udar

Margetić : Bivši generali HVO zbog šverca kokaina spremaju vojni udar

01 Marta
07:50 2010

vladimir-soljic1Na Saboru Hrvatske zajednice Herceg-Bosna koji nije održan na vrijeme, pa je potom prolongiran za mart ove godine, moglo bi doći do pokušaja državnog udara, odnosno nasilnog prevrata u Bosni i Hercegovini, saznaje "Fokus" od dobro obaviještenih izvora bliskih Državnoj agenciji za istrage i zaštitu.- Predsjednik Hrvatske zajednice HZ HB, Vladimir Šoljić, koji je organizator Sabora, jeste penzionisani hrvatski general, inače najbliži saradnik generala Ante Gotovine, koji je takođe bio blizak pokojnom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, te Gojku Šušku, bivšem ministru odbrane Hrvatske. Od danas živih generala saradnici generala Šoljića jesu general Zlatan-Mijo Jelić i general Stanko-Baja Sopta koji su članovi HZ HB, a obojica se smatraju generalima bivšeg vođe bh. Hrvata Ante Jelavića, planera prethodnog neuspjelog pokušaja uspostavljanja Hrvatske samouprave, koji je završio neuspjehom 2001. godine – podsjeća naš izvor.

Prema njegovim informacijama, pored generala Herceg-Bosne, indikativno je kako se u cijeloj situaciji na sceni pojavio i izvjesni Emilio de Spereanza, vojni general-pučist iz Kolumbije, kadet i vojni obavještajac Mossada, izraelske tajne službe, i osoba bliska hrvatskoj emigraciji koji trenutno boravi u Mostaru pod lažnim imenom bez znanja policijskih i bezbjednosnih službi BiH. General De Spereanza je, prema riječima našeg sagovornika, iskusni pučista, veteran brojnih državnih udara u Južnoj Americi i ima iskustvo i znanje u brzim i munjevitim državnim prevratima, a slavu je stekao radeći za marksističke Svjetleće staze revolucije u Kolumbiji.- Glavni razlog sve nasilnijeg nastupanja Hrvata u BiH jesu etničko čišćenje s bošnjačkih teritorija sa kojih sve više nestaju i Srbi, te etnocid, kulturocid, te hegemonija većinskih Bošnjaka koji smatraju kako cijela zemlja i prava u BiH pripadaju isključivo njima što naravno nije činjenično stanje – kaže naš izvor.

 Margetić iza svega stoji "koka"             Međutim, Domagoj Margetić, član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, smatra da je moguće da se planira državni udar od strane bivših generala HVO, jer su kriminalne strukture nekadašnjeg HVO povezane s međunarodnim švercom kokaina preko Južne Amerike.- Oni maju svoj interes u jednom takvom projektu državnog udara pod kontrolom struktura HVO, a plan za to postoji još od 2001. godine. Tu je umiješan i general Sopta zvani Baja, ali i general Ivan Andabak, koji direktno kontroliše međunarodni šverc kokaina preko Luke Split i Luke Rijeka – kaže Margetić, dodajući da stvarni razlog pripremanja udara nije briga za Hrvate u BiH, već stvaranje novog kriminalnog entiteta. Andabak je porijeklom iz okoline Livna, a po vlastitom priznanju pripadao je Hrvatskom revolucionarnom bratstvu, najradikalnijoj hrvatskoj emigrantskoj organizaciji čiji je cilj bio rušenje Jugoslavije pod svaku cijenu.

Spekulisalo se da je Andabak u strahu od odgovornosti za ratne zločine koje je počinila Kažnjenička bojna u kojoj je on bio zamjenik Tute Naletilića, prethodnih godina pobjegao u Paragvaj, ali se pretpostavlja da se trenutno nalazi u Hrvatskoj.Sve je zapravo, kako kaže on, povezano s njihovom panikom za kokainski biznis nakon što je srbijanska BIA otkrila Šariće u Crnoj Gori, a Šarići su samo trag prema ključnim saradnicima odmetnutih hrvatskih generala, a to je kriminalna familija Hajradinović, koja zapravo kontroliše taj kokainski trak prema Crnoj Gori – Nije slučajno da sada odmetnuti hrvatski generali kreću u akciju državnog udara. To je jasan plan kriminalnih struktura vezanih za međunarodnu kokainsku mafiju da razbiju BiH i izazovu nove nestabilnosti u regionu – tvrdi on.Margetić dodaje da je ta ekipa vezana na takozvani norvalski kokainski krak kojem je pripadala grupa oko pokojnog Gojka Šuška.

 Galijašević – Hrvati idu tragom, SDA                                    Dževad Galijašević, ekspert za antiterorizam, smatra da Hrvati slijede logiku Nacionalnog savjeta za odbranu i bezbjednost kojeg je SDA formirala od svih ratnih generala.- Vjerovatno i određene hrvatske političke stranke smatraju da je to dodatni politički pritisak na institucije i međunarodnu zajednicu kako bi stvar učinila ozbiljnijom i kako bi se prisilila država, društvo i političke stranke iz drugih naciona na ustavne promjene, kao i da se homogenizuju pred naredne izbore – rekao je Galijašević i dodao da on ne smatra da postoje ozbiljni pučistički planovi da se na bilo koji način vojnom silom proglasi otcijepljeni jedan dio BiH ili neki autonomni hrvatski entitet. Međutim, on naglašava da je hrvatska reakcija logična ako na jednoj strani imamo vehabije koje izlaze na slobodu, koje su uhapšene s određenim kontingentom naoružanja i sredstava veze.Hrvati su tako, po mišljenju Galijaševića, pošli za tragom SDA koja je osnovala stranačko i protivustavno Vijeće za odbranu i bezbjednost SDA, s Nedžadom Ajnadžićem, penzionisanim generalom Armije RBiH, na čelu koji će predsjedavati dvjema grupama od ukupno 22 člana.

Predsjednik prve grupe za odbranu jeste Halid Ganija, načelnik Policijske uprave Novo Sarajevo. Njegov zamjenik jeste Fikret Muslimović, predratni visokorangirani oficir KOS-a i najmoćniji ratni obavještajac u Armiji RBiH, koji je zbog svoje uloge u islamizaciji vojske, a pod pritiskom međunarodnih dužnosnika, nakon rata naprasno penzionisan. Osim policajca Ganije i rashodovanog vojnog obavještajca Muslimovića, predsjednika SDA, Sulejmana Tihića, o odbrambenim pitanjima savjetovaće i direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, efendija Zijad Ljevaković, zatim penzionisani general i glavni menadžer Pravnog fakulteta u Travniku Ismet Alija. Pored njih tu su još i aktualni ministar odbrane BiH, Selmo Cikotić, koji je osumnjičen za ratne zločine, kao i bivši zapovjednik Vojske FBiH Hajrudin Grabovica. Za predsjednika druge grupe za bezbjednosnu politiku koja bi sudeći prema izboru savjetnika mogla prerasti u paralelno državno ministarstvo bezbjednosti, lider SDA preporučio je svog omiljenog policajca, nekadašnjeg ministra policije RBiH, bivšeg direktora bošnjačke tajne policije AID-a, Bakira Alispahića. Za njegovog zamjenika nimalo slučajno postavljen je Enver Mujezinović, nekadašnji šef Sarajevskog sektora AID-a i Alispahićev najbliži saradnik, takođe bivši KOS-ovac. Većina radikalnih Bošnjaka ima stav kako bi RS trebalo ukinuti čak i nasilno, pa i vojnim putem. Realno sve strane imaju mogućnost, kapacitete i spremnost da isto i pokušaju, pa ove mogućnosti ostaju vrlo realne i otvorene.

 Optužbe za promjene ustavnog poretka vode prema Maoči               Prema mišljenju pojedinih političkih analitičara, međunarodna zajednica je zavarana i pogrešno vođena izvještajima istrošenog OHR-a kako je u zemlji uspostavljen mir, ali činjenično stanje jeste potpuno suprotno.S jedne strane, Republika Srpska svakodnevno prijeti referendumom, Hrvati u najvećoj tajnosti nešto spremaju, dok s treće strane Bošnjaci raspolažu s desetinama hiljada boraca pripremljenih za sveti rat, islamista domaće proizvodnje, vehabija sa ko zna koliko skrivenog naoružanja.Podsjetimo, Tužilaštvo BiH tereti nedavno uhvaćene pripadnike vehabijske organizacije iz Maoče da su imali namjeru upotrebom ili prijetnjom fizičke sile pokušati promijeniti ustavni poredak BiH ili da svrgnu njene najviše institucije, te da na isti način pokušaju otcijepiti dio teritorije BiH. Iz svega toga, kako kaže naš izvor, proizilazi da je državni udar u BiH moguć i vrlo realan. 

Vladimir Šoljić kategorično odbija sve navode našeg izvora i kaže da u HZ HB postoji odluka ko se poziva na Sabor i da na njemu neće učestvovati generali Zlatan-Mijo Jelić i Stanko-Baja Sopta.- Ne znam šta bi njihovo prisustvo i značilo kada je Zlatan-Mijo Jelić član Predsjedništva Fudbalskog saveza BiH – rekao je Šoljić i dodao da je spominjanje bilo kakvog vojnog udara čisti apsurd. On je naglasio da nikada nije čuo za pučistu Emilia de Spereanza. (Kliker.info-Fokus)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku