hamburger-icon

Kliker.info

Manipulacija memorijom: Videoklipovima promijene mozak i ovisnicima drogu zauvijek zgade!

Manipulacija memorijom: Videoklipovima promijene mozak i ovisnicima drogu zauvijek zgade!

16 Aprila
04:59 2012

Kineski znanstvenici razvili su metodu koja bivšim ovisnicima o teškim drogama može pomoći da izbjegnu povratak starim navikama. Nova metoda, opisana u novom broju prestižnog časopisa Science, ne zasniva se na uzimanju lijekova nego na jednostavnim trikovima kojima se manipulira pamćenjem bivših ovisnika.Neke od postojećih terapija na klinikama za odvikavanje temelje se na tome da se ovisnicima prikazuju slike ili filmovi koji kod njih bude mučna sjećanja povezana s uzimanjem droge. Takve su scene u mnogih pacijenata smanjile želju za drogom.

Stare navike

No, povratak u stvarni život nije lagan: dovoljan je susret s lokalnim dilerom ili prijateljem iz narkomanskog miljea i osoba se vraća starim navikama.Znanstvenici pod vodstvom Lin Lu iz Nacionalnog instituta za ovisnost o drogama na Sveučilištu Peking razvili su metodu koja kombinira tradicionalne načine liječenja s postupkom tzv. rekonsolidacije memorije, ponovnog vraćanja potisnutih sjećanja. Svoju metodu znanstvenici su najprije iskušali na štakorima, a zatim na skupini od 66 bivših ovisnika o heroinu. Jednoj grupi od 22 pacijenta, koji su u prosjeku bili 11 godina “čisti”, pokazali su kratki, petominutni video koji ih je podsjetio na mučno razdoblje uzimanje droge, odnosno poslužio je kao “prozor u sjećanje”.

Prozor u sjećanje

Deset minuta kasnije ispitanici su gledali veći broj videa s prizorima ljudi koji si ubrizgavaju heroin. Drugoj skupini kao početni video pokazan je petominutni film s prikazima prirode, a zatim nakon deset minuta isti filmovi kao i prvoj skupini ispitanika. Šest mjeseci kasnije obje skupine bivših ovisnika bile su podvrgnute pregledima i testovima. Pokazalo se da su oni kojima je bio prikazan kratki video, koji je poslužio kao “prozor u sjećanje”, pokazivali mnogo manju želju za ponovnim drogiranjem.- Postupak manipulacije memorijom koji smo primijenili smanjuje želju za uzimanjem droge. Vjerujemo da bi to moglo smanjiti vjerojatnost povratka drogama kod bivših ovisnika koji su prošli dug period apstinencije – tvrde kineski znanstvenici.Njihovo istraživanje pozdravili su poznati svjetski stručnjaci specijalizirani za ovisnost.

Može i za alkohol

– To je fantastična i fascinantna studija koja je uključila vrlo kontrolirane eksperimente na štakorima i ljudima – komentirala je za Scientific American neuroznanstvenica Liz Phelps sa Sveučilišta New York. Slično misli i dr. Amy Milton sa Sveučilišta Cambridge.- Ne vidim razlog zašto se to ne bi moglo primjenjivati i u liječenju ovisnosti o alkoholu – rekla je Milton.

Uskoro dolazi i cjepivo, miševe je skinulo s droga

Jedna od strategija u borbi protiv ovisnisnosti o drogama jest cjepivo. Zahvaljujući cjepivu, ovisnici bi bili zaštićeni od kokaina, metamfetamina ili heroina na isti način kao što nas cijepljenje u ranom djetinjstvu štiti od ospica i dječje paralize.Znanstvenici su na ideju o cijepljenju protiv ovisnosti o drogama došli još 70-ih godina prošlog stoljeća, ali testovi na majmunima pokazali su da je cjepivo djelotvorno samo kad se životinje cijepi nekoliko puta na dan, pa su stoga istraživači odustali od daljnjih eksperimenata. No, posljednjih godina znanstvenici ponovno rade na razvoju cjepiva, a jedan od pionira ne tome planu je dr. Thomas Kosten, profesor psihijatrije i neuroznanosti na Baylor College of Medicine u Houstonu. On je prije nekoliko godina predstavio eksperimentalnu terapiju pomoću cjepiva TA-CD koja pomaže u borbi s ovisnošću od kokaina.Nedavno objavljeno kako meksički znanstvenici rade na razvoju cjepiva koje bi trebalo umanjiti ovisnost o heroinu, a znanstevnici su ga uspješno iskušali na miševima. (Kliker.info-JL)

Oznake
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku