hamburger-icon

Kliker.info

Manijaci ili policajci ,pitanje na koje trebamo brzi odgovor

Manijaci ili policajci ,pitanje na koje trebamo brzi odgovor

18 Marta
06:36 2010

Policija Republike Srpske u Bratuncu i Srebrenici uhapsila je jučer 16 osoba, poveznih s prostitucijom, navođenjem na prostituciju i seksualnim zlostavljanjem maloljetne osobe. U sve što se dešavalo danas u vezi s hapšenjima u Bratuncu i Srebrenici, upleteno je i ime državnog ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića. Ministar je dao izjavu policiji Republike Srpske. Tvrdi kako je riječ o podvali zbog njegovih poteza u protekla tri mjeseca. Cijeli slučaj je na kraju dobio ozbiljnu političku dimenziju, javnost je bombardirana nevažnim informacijama a malo ko je postavio pitanje – Šta je sa žrtvom?

Advokat Duško Tomić zato je, u program BHT-a,  jasno ukazao na problem ogromne medijske pažnje u cijelom slučaju što u pvpj fazi može samo naštetiti žrtvi i cijeli slučaj prebaciti na politički teren. On je sasvim opravdano ocijenio nedopustivim saslušanje ministra sigurnosti BiH u svom kabinetu, te činjenicu da je ministra saslušala policija a ne nadležno Tužilaštvo. A kad smo kod nadležnog Tužilaštva to je ono iz Bijeljine, a ne državno što je apsurdno uzme li se u obzir da je saslušani Sadik Ahmetović ministar sigurnosti BiH I dopredsjedavajući Vijeća ministara. Pitanje je i zašto je u takvoj situaciji za cijeli slučaj nadležan samo MUP RS-a, a ne i SIPA te ostalne državne obavještajno-sigurnosne službe.

Novinarka magazina “Dani” Dženana Karup-Druško je ukazala na zanemarivanje žrtve u konkretnom slučaju. Ona je skandaloznim ocijenila reagiranje SDA koja je apriori, ne čekajući da se provede istraga i utvrdi odgovornost pojedinaca stavila u zaštitu Ahmetovića što je uporedila sa zaštitom reisa Cerića optuženom imamu iz Gluhe Bukovice. Par stvari na kraju cijele jučerašnje afere ostalo je tako potpuno nerazjašnjeno. Osumnjičeni ministar sigurnosti već sutra će nastaviti sa normalnim radom u svom Kabinetu kao i oni koji su ga doveli u vezu sa cijelim slučajem.

Očekivati je zato brzu i efikasnu istragu jer je sasvim jasno da će poslije svega neko morati debelo odgovarati. Ukoliko su dokazi protiv ministra sigurnosti čvrsti on je već trebao biti uhapšen ili suspendiran. Ukoliko je ministar, kao što tvrdi, čist onda će se sa posljedicama morati suočiti oni koji ga terete i dovode u vezu s navedenim.Međunarodna zajednica trebala stoga bi trebala pritisnuti domaće institucije, prije svih Tužiteljstvo BiH,  da slučaj u potpunosti rasvjetle kako nam se ne bi ponovo desio slučaj Vjekoslava Vukovića još uvijek osumnjičenog za terorizam i čovjeka koji još uvijek obnaša svoju funkciju. Obzirom da je u slučaj upleten najviši državni vrh javnost s pravom očekuje brzi odgovor na pitanje ko su u cijeloj aferi manijaci a  ko policajci!?  S. Ć. (Svevijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku