hamburger-icon

Kliker.info

Mandatar Vijeća ministara nije dobio podršku RS: Kukić se nada preokretu u drugom krugu glasanja

Mandatar Vijeća ministara nije dobio podršku RS: Kukić se nada preokretu u drugom krugu glasanja

29 Juna
19:46 2011

 Predstavnički dom Parlamenta BiH, kako se moglo i očekivati, na jučerašanjoj sjednici u prvom krugu glasanja nije podržao Slavu Kukića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.Iako je dobio opću podršku, jer je za njega glasala većina poslanika iz FBiH, entitetsku podršku uskratili su mu poslanici iz RS-a, dva HDZ-a, te SBiH. Za su bili poslanici SDP-a, SDA, HSP-a, NSRZB-a, SBB-a i DNZ-a.Kukić će imati još jednu šansu za nekoliko dana ako u drugom krugu glasanja dođe do eventualnih promjena, odnosno ako SDS ili SNSD, ipak, odluče da budu suzdržani. 

Žestoke kritike                     Međutim, vrlo je teško očekivati takav scenario s obzirom na kategorične stavove ove dvije stranke da neće podržati niti jednog kandidata koji preglasavanjem srpskog člana Predsjedništva BiH bude predložen Parlamentu BiH.Kukić je jučer je u vrlo teškoj i mučnoj atmosferi, koja je obilovala tenzijama i verbalnim sukobima državnih poslanika, Predstavničkom domu predstavio program njegovog predsjedavanja državnom vladom.Iako je bio svjestan da sadržaj njegovog ekspozea i sve ono što prezentira državnim poslanicima neće utjecati na promjenu stavova predstavnika RS-a i da ga neće podržati, Kukić je tokom jednosatnog izlaganja naveo šta bi bili njegovi prioriteti u radu Vijeća ministara BiH.

Posebno je naglasio poštivanje suverentiteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Naveo je kako je potrebno osigurati institucionalnu jednakost konstitutivnih naroda , ostalih i nacionalnih manjina, te brže pristupiti euroatlanskim integracijama. U ekspozeu koji je sačinjvao 15 stranica naveo je kako se Vijeće ministara BiH, kojim bi on predsjedavao, ne bi bavilo ustavnim preoblikovanjem BiH, jer je to zadatak Parlamenta BiH. Potcrtao je i da bi se BiH u bududćnosti trebala pozbaviti ekonomijom, vraćanjem autoriteta državnim institucijama, te kulturi političke komunikacije. Naglasio je, između ostalog, i potrebu pune provedbe Dejtonskog sporazuma, povratka izbjeglica i raseljenih, rješavanje pitanja državne imovine, saradnje sa haškim tribunalom, suzbijanja kriminala i korupcije, reforme sisitema javnog emitiranja, popisa stanovništva i dobrim odnosima sa susjedima. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku