hamburger-icon

Kliker.info

Malo ledeno doba : Sibirske hladnoće ostaju do kraja februara

Malo ledeno doba : Sibirske hladnoće ostaju do kraja februara

08 Februara
20:46 2012

Najgore hladnoće koje su pogodile Evropu u posljednjih nekoliko decenija mogle bi potrajati do kraja februara, objavili su britanski meteorolozi."Februar će najvjerojatnije ostati hladan do samoga kraja", kazao je Leon Brown, meteorolog s britanskog Weather Channela.

Stotine mrtvih

Hladnoće i snježni nanosi odnijeli su nekoliko stotina života širom Evrope a temperature su se u nekim zemljama spustile na gotovo 40 stepeni ispod nule.Ledeni zrak iz Sibira i visoki pritisak sprečavaju da toplije vrijeme preko Atlantika stigne do Evrope, objašnjavaju stručnjaci.Dužnosnici svjetske meteorološke organizacije kazali su kako postoji mogućnost da se sljedeće sedmice promijeni pritisak, no stabilizaciju očekuju kroz dvije do tri sedmice.Iako fenomen visokog pritiska sam po sebi nije neobičan, dramatični pad temperature nakon više sedmica blage zime iznenadio je stručnjake."Zapravo je poprilično jedinstveno i pomalo zbunjujuće kako se ova zima razvija", kazao je Brown i dodao da je "dosta neobično što se tako naglo razvila".

U regiji Krasnodar u Rusiji je zbog snježne oluje i ekstremno niskih temperatura proglašeno vanredno stanje. Snažan ledeni vjetar nosi drveće, pa čak i dijelove zgrada. 60 ljudi je povrijeđeno.Ana Baranova kazala je kako je zajedno sa djetetom izbjegla nesreću kada se počeo rušiti krov.„Razgovarala sam na telefon, a dijete je bilo sa mnom. Zgrabila sam je i izletjela vani. Sve se počelo rušiti. Ona je bila u šoku, vrištala je i dva sata nakon toga", kazala je Baranova.Jedan vozač je jedini preživio oluju u kojoj je uništeno njegovo auto.„Spasilo me to što sam legao, inače bih bio smrskan“, rekao je on.U Rusiji su škole i obdaništa zatvoreni, bez struje je 150 hiljada stanovnika, a temperature se spuštaju i do minus 30 stepeni.

Haos na cestama

U susjednoj Ukrajini, vjetar i snijeg donose probleme vozačima.Desetodnevne snježne padavine izazvale su saobraćajni haos i u rumunskoj prijestolnici Bukureštu.Putevi su blokirani, a automobili prolaze samo u jednom smjeru. Do daljneg su zatvorene sve škole, a gotovo je obustavljen i željeznički saobraćaj. Zatvoreni su i svi manji aerodromi.Snijeg i mraz su u Gruziji, gdje su u Tbilisiju zaleđene akumulacije vode i jezero. Snijeg otežava kretanje vozačima, a djeca su ponovo na zimskom raspustu, jer su zbog hladnoća zatvorene sve škole.U Japanu, koji je zasut snijegom, najavljene su nove padavine. (Kliker.info- Al Jazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku