hamburger-icon

Kliker.info

Mali predah : Najava kraja krize u eurozoni, Italija i Španjolska se jeftino zadužile

Mali predah : Najava kraja krize u eurozoni, Italija i Španjolska se jeftino zadužile

13 Januara
08:06 2012

Može li Europa napokon malo odahnuti? Italija i Španjolska opskrbile su se u četvrtak bez problema velikom količinom novca po znatno nižoj cijeni nego u novembru 2011. Ove dobre vijesti prvi su znak da su investitori pozdravili reforme i drakonske mjere štednje, ponajprije u Italiji gdje je novi premijer Mario Monti krenuo s dubokim i bolnim rezovima. Neki idu toliko daleko i proglašavaju kraj krize eurozone.– Kreditna kriza je izbjegnuta, noviji pokazatelji ipak očituju prve naznake stabilizacije aktivnosti – kazao je Mario Draghi, predsjednik Europske središnje banke, nakon presice u Frankfurtu, gdje je obznanio da ECB zadržava svoju nisku referentnu kamatnu stopu za zaduživanje banaka na 1 posto.Dužničkom krizom pogođene zemlje Italija i Španjolska uspješno su prošle prvi test na tržištu obveznica u novoj godini. Obje zemlje prikupile su u četvrtak 22 milijardi eura svježeg kapitala, uz znatno manje kamate nego u tjednima i mjesecima prije.

Italija je prodala 8,5 milijardi eura jednogodišnjih obveznica po kamati 2,735 posto, što je najniža stopa od lipnja 2011. Prije točno mjesec dana, 12. prosinca kamata je iznosila čak 5,952 posto. Italija je također prodala polugodišnje obveznice vrijedne 3,5 milijarde eura. Madrid je danas prikupio 10 milijardi eura, dvostruko više nego što je planirano. Kamata na španjolske obveznice pala je oštro, sa 5,187 posto u prosincu na 3,384 posto. Ovaj zaokret tumači se kao potvrda pozitivnog trenda u tzv sekundarnom tržištu, gdje se već trguje s izdatim obveznicama.“Potražnja i financijski pokazatelji na aukciji u četvrtak daju iznimno pozitivan signal”, komentirao je jedan stručnjak banke UniCredit.

Draghi i obveznice razveselili burze i euro

Objava šefa Europske središnje banke Marija Draghija da će zadržati referentnu kamatnu stopu na 1 posto, što je najniže u povijesti eurozone dobro se odrazila na burze. Njemački ključni indeks DAX u jednom trenutku skočio je 1,4 posto na 6238 bodova, što je najviše od kraja kolovoza prošle godine. Također, ojačao je i euro i odnosu na dolar. Euro je porastao s 1.279 dolara na 1.2739 odmah nakon presice, a nastavio je rasti u odnosu na američkun valutu.Dobra vijest za Europu je i što se najvećeeuropsko gospodarstvo, Njemačka, lani zadužila znatno manje nego što je bila planirala. Umjesto 22 milijarde eura, Berlin se lani zadužio samo 17,3 milijardi eura, izvijestio je ministarstvo financija. (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku