hamburger-icon

Kliker.info

Majka,supruga i prva dama : Ona će šefa SAD-a držati spremnim, iskrenim i sretnim

Majka,supruga i prva dama : Ona će šefa SAD-a držati spremnim, iskrenim i sretnim

19 Januara
07:37 2009

Iako Michelle Obama zasad tvrdi da samo želi biti “prva majka”, prije sutrašnje predsjedničke inauguracije Amerika oèekuje da æe Michelle biti jedna od prvih dama koju će Amerika dugo pamtiti. Već sama činjenica da je iz siromašnih crnačkih èetvrti Chicaga uspjela doći do Istočnog krila Bijele kuće čini njezinu životnu prièu povijesnom. Iako joj je obitelj pripadala radničkoj klasi, Michelle se školovala na jednom od najelitnijih američkih sveuèilišta, Princetonu, a zatim je završila još elitniji Pravni fakultet na Harvardu. Od prvih dama Amerike tako obrazovana bila je samo Hillary Clinton, politički jedna od najaktivnijih prvih dama.
Vrijeme posvećeno djeci

o, za razliku od Hillary, Michelle će imati slobodu odabrati kakvu ulogu želi imati u Bijeloj kući, uključujući onu tradicionalnu, majke i supruge. Kako tvrdi Kati Marton, autorica knjige o brakovima američkih predsjednika, Hillary je, starija od Michelle jednu generaciju, na neki način bila “žrtva feminizma” – da je odabrala tradicionalniju ulogu, feministice bi je optuživale da se predala. Starija generacija feministica u međuvremenu je ublažila svoje stavove, pa ako Michelle Obama odluèi provesti više vremena sa svojom djecom, nitko to neće smatrati predajom, a mnogi će joj se i diviti. Od Michelle se očekuje da će bez obzira na to što odabere imati istaknutiju ulogu od Laure Bush. Marton za nju kaže da je bila pretjerano povučena te je propustila sve prilike da se istakne, uključujući i onu da postane glavna tješiteljica nacije nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. Kaže i da je mogla ublažiti arogantan imidž Bushove administracije u svijetu, ali je propustila i tu priliku. Ipak, kako piše Marton, prve dame dosad su bile poznatije po svom utjecaju iznutra, kao osobe kojima se predsjednici povjeravaju i s kojima se u teškim trenucima savjetuju jer “svatko treba savjet od osobe koja ga poznaje najbolje”. “Trebamo prvu damu koja æe vrhovnog zapovjednika èiniti èvrstim, sigurnim, sretnim, iskrenim i osjetljivim na ono što ostatak nas misli”, piše Marton.
Sami u Bijeloj kući       

Lady Bird Johnson tvrdila je da ako predsjednički par i nije blizak kada ulazi u Bijelu kuću, “bolje im je da postanu bliski sada” jer su toliko izolirani od doticaja s vanjskim svijetom da će im supružnik biti jedina “obična” osoba s kojom æe biti u stalnom kontaktu. Njezin suprug Lydon B. Johnson smatrao ju je glavnim osloncem. – Svi su me iznevjerili, osim Lady Bird – rekao je u vrijeme Vijetnamskog rata. Jackie Kennedy govorila je: “U Bijeloj kući jedini ljudi koje uistinu imate ste vas dvoje”. I njezin primjer pokazuje koliko Bijela kuća može transformirati prvu suprugu. Kako kaže Marton, nitko od Jackie nije oèekivao da bi jednom, kao prva udovica, ta bivša djevojka iz visokog društva mogla napisati ozbiljno pismo sovjetskom lideru Nikiti Hruščovu i pozvati ga da nastavi s politikom detanta koju je zapoèeo kada je njezin suprug bio predsjednik. Na drugom kraju spektra bili su Nixonovi. Da su u Bijeloj kući razgovarali, možda bi Pat Nixon raspršila Richardovu paranoju i Watergate se možda ne bi dogodio, kaže Marton. No, kada su se preselili u Bijelu kuću, Nixonovi su već odavno vodili odvojene živote.
I dok javnost očekuje što će Michelle napraviti s institucijom prve dame, ona smatra da neće imati veliku ulogu u Bijeloj kući. – S Barackom razgovaram o svemu, ali nisam njegov politički savjetnik. Njegova sam supruga – kaže.

Nancy mužu birala suradnike  Za važnu ulogu nekih prvih dama javnost je doznala tek poslije. Nancy Reagan obavljala je mnogo ozbiljnije dužnosti nego što se moglo zaključiti prema pisanju novina o njezinoj opsesiji modom, astrologijom i mondenim izlascima. Ona je praktički upravljala suprugovim osobljem i pazila na to da bude okružen pravim ljudima. Kada su mu men- talne sposobnosti počele slabjeti, još je više pazila na njega i spasila ga od depresije u koju je gotovo bio upao zbog skandala Iran-Contra. Najdalje je otišla supruga Woodrowa Wilsona, Edith Galt Wilson, koju nazivaju i “tajnim predsjednikom”, pa čak i “prvom predsjednicom SAD-a”. Ona je praktièki preuzela dio predsjedničkih poslova dok joj je suprug nakon moždanog udara ležao u krevetu. Nikog nije puštala da se približi njegovoj bolesničkoj postelji, a isključivo je ona odlučivala koja su pitanja dovoljno važna da se njima predsjednika uznemirava. (Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku